IMAX I6AC+ 80W akkutöltő és akku manager

IMAX I6AC+ 80W akkutöltő és akkumulátor manager.

Ahogy azt már korábbi cikkeimben is említettem, egy ilyen töltő nem csak modellezőknek jöhet jól, de mindenkinek, aki (és ebbe ma már minden háztartás beletartozik szinte) van otthon legalább két darab tölthető akkuja. Ezek kezelése, megfelelő karbantartása egy ilyen töltővel egyszerű, az akkuk élettartamára jótékony hatással van, és a környezetvédelmi szempontok miatt is javasolt. Minél többször használunk újratölthető elemeket, annál kevesebb veszélyes hulladékkal terheljük környezetünket, és kíméljük pénztárcánkat is!

 

Elődjéhez, a B6AC+  -hoz képest a következő fejlesztések és új szolgáltatások kerültek be a töltőbe:

  • Maximális töltőáram 8A lett a korábbi 6A helyett. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban tudunk feltölteni egy ilyen töltőáramot fogadni képes akkumulátort.
  • A balanszírozás áramerőssége 460 mAh-re nőtt a korábbi 300 mAh-ről. Ezzel a LiPo akkuk balanszírozására fordított idő csökken.
  • 11 extra funkció került be a töltőbe, mely azt jelenti, hogy bővült a felhasználhatóság köre.

Specifikáció:

Működési tartomány: AC 110-240V, DC 11-18V

80 Watt töltési kapacitás, kisütés 10 Wattal

Töltőáram tartomány: 0.1 – 8.0 A között

Kisütési áram tartomány: 0.1 – 2.0 A között

Balanszírozási kapacitás: 460 mA / cella

Támogatott akkupakkok: 1-15 NiCd/NiMH cella, 1-6 LiPo/Li-ion/Li-Fe cella, LiHV akkuk is!, Ólom akku 2-20V között.

 Minden alap funkciót természetesen tud a töltő, ezekre nem is térnék ki.

 Speciális, extra funkciók: 

  1. Measure Internal Resistance Program:

  • Az Imax I6AC+ nemcsak az akkupack belső ellenállását, de az egyes cellák belső ellenállását is képes megmérni.
  1. Check Capacity of Battery

  • Lithium akkuk kapacitásának mérésére szolgál. Képes LiPo, LiIo, LiFe, LiHV akkuk mérésére.

  1. Lixx balance

  • Töltés nélküli cella balanszírozásra szolgáűló menüpont. Ekkor a töltő, mint egy passzív balancer gondoskodik az akkupakkban levő cellák egyforma szintre hozásáról.

  1. Digital Power

  • 220 Voltról üzemeltetve a töltőnket, azt használhatjuk 12V-os tápként is, vagyis ráköthetünk bármit, aminek 12 V bemeneti feszültség kell, azt ellátja árammal, és közben állítható, hogy mennyi Ampert adjon le a töltő a rákötött fogyasztó számára.

Gyakorlatilag kiváltható vele egy táp adott esetben.

  1. Brushed Motor Drive

  • A töltő segítségével kefés elektromos motorjaink bejáratását is el tudjuk végezni. Változtatható áramerősség és menetidő állítható be természetesen. Ezzel a metódussal tudjuk bejáratni a legjobban a kefés motorokat, a szénkeféket a kommutátorhoz koptatni, optimálisan.
  1. Hot Wire Foam cutter Drive

  • A töltő képes áramforrásként működni egy habvágó számára. Gyakorlatilag beállítható, hogy a töltő milyen áramerősséget, mennyi ideig adjon le a habvágó eszközünk számára. Ebben az esetben egy állítható tápként funkcionál a töltőnk.
  1. Check ESC/Motor PPm and BL Motor RPM

  • Az Imax I6AC+ töltő képes kefe nélküli, szenzoros elektromos motorok fordulatszámát meghatározni és a szenzorokat vizsgálni. A beépített vevő szimulátor port segítségével a fordulatszámot is tudjuk szabályozni. Ugyanezen a porton a szervómotorok működését is vizsgálhatjuk.
  1. Thrust Calculator

  • Ezzel a programmal meg tudjuk mérni egy adott propeller tolóerejét.  Beállítható a fordulatszám, a propeller méretek és megkapjuk a kívánt adatokat.
  1. Measure external temperature

  • Egy külső szenzor segítségével a töltő képes megmérni a környezeti hőmérsékletet. Nos, ez az első igazából olyan funkció, aminek nem túl sok értelme van így külön, egy menüpontban. Töltés közben annál inkább, hiszen ott az akkuk hőmérsékletének figyelése nagyon hasznos funkció. De hőmérőként működni? J Végülis, ha nagyon hideg van télen, vagy nagyon meleg van nyáron, nálunk pontosabban senki sem fog időjárást jelenteni, ezzel a funkcióval beelőzzük a MET.HU-t J

Plusz 2

A menü: Measure input/output voltage
  • Megmutatja mennyi a bemenő és a kimenő egyenáram áramerősség egy adott tárgynak. Gyakorlatilag rádugunk egy akkut és megméri számunkra a feszültségét pl.
B menü: Measure TX/RX
  • Az adó és a vevő között jelerősséget méri meg számunkra a töltő.

Az utolsó menü és az A és B almenü szolgáltatásai lesznek a leghaszontalanabbak, de a többi nagyon is jó funkció ebben a töltőben.

Természetesen beépített memóriája is van, 5 féle, általunk használt akkut el tudunk menteni benne, így még azt a 3 gombnyomást is megspórolhatjuk a beállításkor alkalmanként.

Mindent tud, amit tudnia kell egy töltőnek, az hogy 220Voltról és 12V-ról is üzemeltethető, csak még rugalmasabbá teszi számunkra.

Kedvező ára miatt nagyon sikeres lesz ez is, csak úgy mint elődje a B6AC sorozat. Megvásárolható a Modell & Hobby Kft webshopjában vagy üzleteiben!