Maverick Strada XB – 1/10, elektromos buggy modellautó

A HPI gyártót (http://www.hpiracing.com) nem igazán kell bemutatnom a modellezők táborának, hiszen több, mint 30 éve gyárt megbízható modelleket a modellezőknek szerte a világon. A HPI egyik termékvonala lett a MAVERICK, mely elsősorban modellautókra fókuszál és ebben a kategóriában biztosít széles választékot az érdeklődők számára.

A teljes termékvonalból ebben a leírásban a Maverick Strada XB 1/10 elektromos buggyval ismerkedhetünk meg kicsit közelebbről.

Méretarányait tekintve ez a buggy 1/10-es, ami egy teljesen standard méret a modellezésben. Amennyiben még csak most ismerkedsz például a méretarányokkal, akkor egyszerűbb, ha azt mondom, hogy nagyjából 40cm hosszú, és 25 cm széles autóról van szó.

A névben szereplő RTR kifejezés pedig az angol „Ready to Run”, vagyis „menetkész” jelzőt jelenti, vagyis azt, hogy amennyiben e mellett az autó mellett döntesz, megvásárlása után a távirányítóba kell csak 4 ceruzaelemet illesztened, ezen kívül a gyártó gondoskodott minden egyéb szükséges elektronikáról. Így a készletben ott van az autó összeszerelve, a motor, a vevőelektronika, a szabályzó és a kormányzást lehetővé tevő szervó is be van szerelve.

Készletünk részét képezi a vevőakkumulátor is, ehhez pedig töltőt is kapunk, mely segítségével fel tudjuk tölteni az akkut.

Vagyis mindent mellékel a gyártó, ami ahhoz kell, hogy kibontást és az akkumulátor feltöltését követően játszani tudjunk új kedvencünkkel!

Mivel a karosszéria gyárilag festve van és fel is van matricázva, így a szépítgetéssel sem kell foglalkozni, valóban készen áll az autónk egy jó kis játékra!

Felépítését tekintve klasszikus buggy autóról beszélünk.

Állandó 4 kerék meghajtású modell, ami azt is jelenti egyben, hogy terepen jól mozog, könnyebb irányítani is, és nem igazán ismer legyőzhetetlen akadályt. Az alacsony súlyelosztásának és az áramvonalas kialakításának köszönhetően ugratások közben szépen siklik a levegőben.

A profin megtervezett, alacsony súlypontot biztosító kompozit alváz szilárd alapot biztosít az egyébként rendkívül erős, 540-es kefés elektromos motor által meghajtott kardántengelyes hajtáslánc számára. A gyári motor-szabályzó páros megfelelően illesztett, ehhez az autóhoz tökéletes választás! A jó súlyelosztás pedig gondoskodik a jó vezethetőségről.

Természetesen, mint minden buggy autóban, itt is független, kettős keresztlengőkaros kerékfelfüggesztés illetve olajos lengéscsillapítók felelnek a megfelelő stabilitásért, így off-road terepen nagyon is otthonosan mozog a buggy!

A futómű több ponton is állítható, mely állítások valódi hatással lesznek autónk viselkedésére. Variálható a lengéscsillapítók alsó és felső bekötési pontjai, kerékdőlést állíthatunk, első kerekeknél pedig a összetartást is változtathatjuk. Ezen állítási pontokkal való játék valóban hatással lesz az autó viselkedésére. Egy javaslat: mindig csak egy dolgot állítsunk egyszerre, ezek után pedig nézzük meg, hogyan változik autónk viselkedése. Amennyiben nem a jó irányba indultunk, visszatérhetünk az eredeti beállításhoz.

Távirányító / vevő párosunk természetesen már 2.4GHz frekvencián kommunikál egymással, így semmi sem zavarhatja meg játékunkat.

A kapott 1800mAh kapacitású, 7.2 V –os, Ni-Mh akkupakkunk használattól függően körülbelül 10 perc szórakozásra tartalmaz energiát. Mivel biztosan nem csak én szoktam órákon át modellezni egy-egy alkalommal, javasolt több darab, esetleg a gyárinál nagyobb kapacitású akkupakk megvásárlása a Modell&Hobby üzleteiben.

Jól átgondolt alváz és elrendezés azt jelenti, hogy autónk könnyen szerelhető és karbantartható. Mivel ez a modell kellően nagy teljesítményű, így előfordulhat, hogy egy ütközésnél valami megsérül rajta. A Modell & Hobby üzleteiben ezért vásárolhatsz hozzá csere vagy tartalék alkatrészeket is.

Összességében ez egy nagyon jó modellautó, tökéletes választás azok számára akik még csak most ismerkednek az autómodellezés szépségeivel, ugyanakkor egy valóban jó modellt akarnak már első körben is maguknak.

A Maverick Strada XB 1/10 RTR elektromos modellautó jellemzői:

  • 2.4Ghz távirányító rendszer
  • Állandó 4 kerék meghajtás
  • Teljes golyóscsapágyazás
  • Eloxált motorhűtőborda
  • Optimális súlyelosztású, kompozit alváz
  • Több ponton állítható futómű
  • Olajos lengéscsillapítók
  • Független, keresztlengőkaros felfüggesztés
  • Gyárilag festett karosszéria
  • Rugalmas első-hátsó ütközők

A Strada XB üzemeltetéséhez szükséges kiegészítők:

  • 4db ceruza elem vagy tölthető akku.

Modellünket a Modell & Hobby Kft. üzleteiben vagy webshopjában vásárolhatjuk meg.

Létezik belőle brushless motoros verzió is, ami teljesítményét tekintve egy kicsit még komolyabb, mint a jelen bemutató alanya, érdemes őt is megnézni.  Ezek általában a RED verziók a Maverick termékvonalban.