Syma X5HW, a gyártó legbeváltabb családjának új tagja, élőkép közvetítéssel (FPV)

A Syma X5-ös gépe annyira jól sikerült, mind tudásban, mind méretben, hogy sok fejlesztésen, módosításon és ráncfelvarráson esett át az évek alatt mióta először piacra dobták. Ezt mi sem bizonyítja jobban minthogy sok másolattal is lehet találkozni a hasonló drónok között. De nézzük inkább az eredetinek a HW változatát.

A doboz tartalma

A dobozban megtaláljuk a fekete-fehér színű drónt, a felszerelhető, világoszöld légcsavarvédőket, a WiFI-s kamerát, amit leszedhetünk, ha épp csak repülni akarunk, és felrakhatjuk ha filmeznénk is. Ezen kívül vannak itt még tartalék légcsavarok, egy USB-s töltő, egy csavarhúzó, a gép talpai, és természetesen a távirányító is. A távirányító itt az eredeti X5-ös távirányítóra hasonlít, de a géphez illő fehér színű, némi pirossal tarkítva. Elsőre talán furcsán hat majd, hogy ennyi színben pompázik, de az összhatás nem rossz, csinos kis gépet tudunk belőle összeszerelni.

Felkészülés a repülésre

Az összeszerelés említésétől remélem senki nem ijedt meg, nagyjából 5 perc az egész (és ugye adják hozzá a csomagban a megfelelő csavarhúzót), a 4 lábat kell a helyére tennünk és 1-1 csavarral rögzítenünk, ugyanígy 4 csavar a rotorvédők felszerelése, a kamerát pedig csak fel kell pattintani a helyére és bedugni a kábelét. A kábelbedugásnál óvatosan járjunk el, ne erőltessük, mert az aprócska csatlakozókat tönkre tudjuk tenni ha fordítva próbáljuk bedugni. Ezután már csak 4 db ‘AA’ elemet kell berakni a távirányítóba, és feltölteni az akkut, amihez a gép hátulján lévő kis nyitható fülnél férünk hozzá. És bár nagyon nem jellemző hogy bármi probléma adódna, mégis elővigyázatosságból érdemes az akkumulátort kiszedni a drónból töltéshez.

A távirányító antennájára pedig csak rá kell húzni a csipeszes antennatartót, amibe a telefonunkat tudjuk rakni, és azon keresztül láthatjuk a kamera képét.

Az X5HW kamerája és a hozzá tartozó alkalmazás

Az előbb említett élőkép-lesugárzás kiélvezéséhez le kell töltenünk egy Syma FPV nevű alkalmazást, amit megtalálunk a Google Play-en vagy az AppStore-on. Mielőtt megnyitjuk az alkalmazást, be kell kapcsolnunk a gépet, ami ilyenkor létrehoz egy wifi hálózatot, amihez csatlakozni tudunk a telefonnal. (néhány készüléknél ekkor találkozunk majd egy üzenettel, hogy a hálózaton nem érhető el internet. Ettől függetlenül csatlakozzunk hozzá, különben nem fogunk FPV képet látni) Ezután az alkalmazásba belépve már nézhetjük is amit a Syma X5HW kamerája lát.

Pár gondolat a repüléshez

Maga a gép  33 cm x 33 cm x 11 cm méretű, amivel a nagyobbak közé tartozik a Syma gépek között. Ezzel a géppel már nyugod szívvel repülhetünk kültéren, akár kicsit szeles időben is. Természetesen szélben csak akkor érdemes próbálkozni, ha már magabiztosan tudjuk kezelni a drónunkat. Ezen kívül érdemes megemlíteni hogy a kamera képe alapján is vezethetjük a gépet, de számítsunk rá, hogy terepviszonyoktól és az éterben terjedő rádiójelektől függően lehet némi csúszás a képátvitelben, úgyhogy ezt is csak gyakorlott pilótáknak javasolnám.

Ezen kívül tudunk flipeket (szaltókat) repülni, ami nagyon királyul néz ki, és nem is bonyolult, hiszen megnyomjuk a távirányítón a jobb oldalt felül található gombot és a jobb kart elhúzzuk abba az irányba amerre szaltózni szeretnénk a drónnal. Itt összesen arra kell figyelnünk, hogy az akku töltöttségi szintjétől függően a gép magasságot veszthet, így minimum 3-4 méteren próbálkozzunk először, amíg kitapasztaljuk a gép viselkedését, illetve lehetőleg a repülés elején, amíg az akku töltöttsége magasnak mondható. Merült akuval több magasságot veszt a gép egy flip után.

Szálljunk fel!

Nekem egy elég szeles napon sikerült kipróbálnom a gépet, amit látni is fogtok a videóban a gép mozgásán. Ennek ellenére is élvezhető maradt a repítés, de óvatosnak kell lennünk, hiszen a hatótávolság korántsem végtelen, érdemes a közelünkben tartani a gépet, hiszen a széllel hajlamos kisodródni a távirányító hatóköréből. Lehetőleg úgy válasszuk meg a repterünket, hogy a szél hozzánk képest szemből fújjon, és csak magunk előtt repüljünk, így mindig visszafújja hozzánk közelebb a gépet a szél, nem pedig elfelé. Érdemes a repülés megkezdése előtt felidéznünk, hogy ha a két kart középre alulra összehúzzuk, akkor mintegy vészleállításként a motorok szinte azonnal megállnak, ezzel sokszor elkerülhetjük a nagyobb bajt.

Mindent egybevetve úgy gondolom hogy egy nagyon jó ár/érték arányú drónról beszélünk, a magasságtartás még a szél ellenére is jól tette a dolgát, mindenkinek nyugodt szívvel javaslom.

Ha szeretnétek Ti is egy ilyen drónt, akkor itt tudjátok megvásárolni: Syma X5HW FPV drón