Hota D6 töltő – okos és praktikus

Állandó kérdés, milyen töltővel töltsünk. Ezzel a típussal garantáltan hosszú távon megoldódnak a töltővásárlási gondjaid. Mindent tud, és még egy kicsit többet is…

A töltőről általában – az első benyomások

Ahogy azt ebben a(z) (ár)kategóriában megszokhattuk, mindenféle akkutípust tudunk tölteni, illetve nem is csak néhány wattos teljesítménnyel, hanem 2x325W-al akár. (vigyázat, ez csak DC táplálás esetén érhető el, erről bővebben később). Azért írom hogy „2x” mert két csatornán, egymástól függetlenül tölthetünk 2 külön akkumulátort. Emellett természetesen lehetőségünk van csak balnce-olni, azaz a cellák közti feszültségkülönbségeket kiegyenlíteni, vagy merítésre, ám ebben is kínál nekünk a töltő egy nem megszokott újdonságot, amiről bővebben szintén később olvashattok.

A töltőre pillantva láthatjuk hogy kompakt kis mérettel rendelkezik. Ekkora teljesítmény mellett ez szép eredmény a gyártó részéről, illetve vélhetően emiatt (is) kapott aktív hűtést. Számunkra pedig előnyös, hiszen ennyivel kisebb helyet foglal. A ház bár nagyrészt műanyag, mégsem mondható silánynak, minőséginek tűnik az anyaghasználat. A színes, nagy és informatív LCD kijelző pedig egyenesen csinossá teszi.

Mitől okos a Hota D6? Bevált és innovatív megoldások egyben

Ahogy azt már megszokhattuk az intelligens töltőktől, itt is választhatunk NiMH, NiCd, LiPo, LiIon, LiFe és Pb akkuk közül, ám extraként itt tudunk NiZn (ha kémia tudásom nem csal, akkor Nikkel-Cink) akkut is választani, illetve 16 celláig kezeli a Hota D6 az összes Nikkel akkumulátort, szemben sok más okostöltővel, amik 15 cellát tudnak. Nem mindenkinek lesz hasznos, de már találkoztam olyan szituációval hogy jól jött volna. Ezen kívül tölthetünk Eneloop akkukat is, illetve „Smart battery”, azaz okos akkumulátor opciót is választhatunk. Ezek tulajdonképpen a gyárilag védő elektronikával ellátott Lithium akksik, amiket ha sima Lipo töltésen kezdenénk tölteni, akkor összeakadhatnak az okos elektronikák (vagyis az akku elektronikája nem tudja majd mit akar a töltő és fordítva), amit így elméletileg kivédhetünk.

Az innováció a már említett új akkutípusok mellett egy nagyon jópofa kis funkció, ami annál hasznosabb. Engedjétek meg hogy ezt is Ádámtól és Évától kezdjem magyarázni. Sokan találkozhattak már azzal a problémával, hogy jó lenne tölteni a telefont is miközben még valami mást is muszáj. Lassan már 50 méteres hosszabbítókkal és elosztókkal járunk modellezni, plusz mindenhez saját töltővel, a rengeteg kábel mellett. Ám akiknek képes vezeték nélküli (indukciós) töltésre a telefonja, annak nincs más dolga, mint a Hota D6 tetején, az erre kialakított kis felületre helyezni a kütyüjét, és már tölt is. Akiknek ez nem vigasz, annak azért van egy USB csatlakozó is a töltő oldalán. J

Töltési és merítési teljesítmény

Ezekről a paraméterekről érdemes szót ejteni külön. A merítés funkciók általában igen kis teljesítménnyel zajlanak a töltőkben, mivel ez igényel egy fogyasztót, ami valahogy „elhasználja” az kkuban tárolt energiát. Ezt egy töltő esetében általában csak hővé tudjuk alakítani, hiszen furcsa lenne ha elkezdene repkedni vagy szaladgálni a töltő, csak hogy gyorsabban merüljön az akku. Hogy rövidre fogjam, túl ugye nem melegedhet a töltő, ezért csak igen lassan képes a legtöbb okostöltő végrehajtani a ’discharge’ funkciót. A Hota D6 esetében is így van ez, ÁM DE, van lehetőségünk külső ellenállást használni a merítéshez. Így sokkal gyorsabb merülés érhető el, és a töltő csak felügyeli a folyamatot. Jól jöhet ez azoknak akik 5-10 Ah-ás vagy akár nagyobb pakkokat használnak. Autós és drónos körökben sem ritka ugye az ilyesmi.

A töltési teljesítmény pedig úgy alakul, hogyha AC, azaz váltóáramú hálózatról használjuk töltőnket, akkor összesen 200W teljesítmény áll rendelkezésünkre, amit a töltő automatikusan eloszt a két csatorna között az igényeknek megfelelően. Ha mindkét oldal többet igényelne mint 100W, akkor a később indított feladat kap 150W-ot, és a másik oldalon indított töltés lassabb lesz. Ennél egy kicsit bonyolultabban történik ugyan a dolog, de nagyjából ennyi a lényeg.

Összegzés

Összességében a Hota D6 kétcsatornás okostöltő egy sokrétű, kompakt és minőségi eszköz, amely előnyeivel könnyebbé teheti a modellezéssel töltött időnket és profi szintre emeli az akkumulátorok kezelését. Ha töltő vásárlásán gondolkozol bátran ajánljuk kínálatunkból ezt a megoldást, magyar nyelvű használati útmutatóval és 1 év garanciával!