DJI Tello + Gamesir kontroller – a tökéletes kezdő drón, talán még több is.

Fontos egyből tisztázni valamit, ez igazából eredetileg egy nem is DJI termék, hanem a Ryze terméke, de volt olyan jó a Tello, hogy a DJI megvegye és hozzátegye a már jól ismert szoftveres környezetet, egyebeket és megszülessen a DJI Tello drón. Eredetileg azért várható volt, hogy jópofa kis drón lesz, nem ócska alkatrészekből áll ugyanis, olyan nevek vannak a termékben levő alkatrészekre vésve, mint pl. az Intel. Utóbbi a képfeldolgozásért felelős processzort szállítja be például.  Az alsó szenzor meg a nagytesó DJI drónokból érkezett.

De vajon mi a túrónak kell egy komoly drónokat gyártó cégnek egy komolytalan kis játékgépre rátenni a nevét, sőt, még fejleszteni is bele? Bennem ez a kérdés fogalmazódott meg elsőre, aztán ahogy megbarátkoztunk, meg még jobban, egyrészt megértettem a koncepciót, meg rájöttem, hogy ez a kis szerkezet, az árát meghazudtoló módon jó, sőt komoly, és ha nem vagyunk restek még egy picit költeni rá, akkor bizony tökéletes oktató drón, igazi kis mindent-tudó lesz belőle, ami ugyan profi dolgokra sem méretéből, sem fix kamerájának köszönhetően nem alkalmas, de hogy mindenkit meg tud tanítani drónozni, és mindezt hibátlan stabilitással, műszaki tökéletesség mellett teszi, az már csak a hab a tortánkon. Illetve nem kevés felnőtt és gyermek szeretheti meg még a játékos programozás világát a drónnak köszönhetően.

 

Szeretnék nagyon gyorsan túlesni a hátrányokon:
  1. nem való kültérre már a legkisebb szél esetén. Az enyhe légmozgás még OK, de a kisebb szél már elsodorja. Ezért magasra se menjünk vele, messze se.
  2. kamerája ugyan szép képeket és videókat készít, azonban természetesen nem gimballos, állásszöge fix.
  3. nincsen távirányítója. Kiegészítő távirányító nélkül is használható, de azért mobilon piszkálni nem ugyanaz az élmény a irányító karokat.

 

Én semmi más kritikát nem tudok ezzel a géppel kapcsolatban megemlíteni. Aki kicsit is ismeri a felhozatalt ebben az árkategóriában, az látni fogja, hogy alapvetően itt tumultus van, sokfajta gép elérhető, de a legtöbb valamilyen kompromisszummal bír.  Nyilván van a Tellonak is, de van amin tudunk segíteni és akkor egy másik dimenzióba kerülünk a kis géppel!

A géphez tehát alapvetően egy akkumulátort kapunk és a drónt természetesen. Kapunk továbbá egy szett pót propellert törés esetére, és propeller védő burkolatot is, ami nagyon hasznos. Ezzel az egy akkumulátorral nagyjából 8-12 percet maradhat a levegőben a madárka, és mivel 1 óra körüli a töltési idő, máris van javaslatom a következő opcióra: töltő hub, mellyel akár 3 akksit is tölthetünk (igaz, csak egymás után tölti őket, nem egyszerre, de akkor is kényelmesebb) illetve további kettő akksi. Ezek olcsók, és a 3 x 8-10 perc repülés akár egy menetben elégséges is.

A drón kisméretű, igazi tenyérgép. Motorjai 8520-as, szénkefés motorok, amik rövidebb élettartamúak, mint brushless testvéreik, ellenben filléres dolgok, amennyiben egyszer javításra kerülne sor.

Az anyaghasználatra panasz nem lehet, igazi prémium minőség, kicsiben. Alul egy optikai szenzor van a gép hasán, elöl a kamera, hátul csusszan be az akksi és a drón testének két oldalán az usb port (töltés) és a bekapcsoló gomb helyezkedik el.

Nem bonyolult, pillanatok alatt átlátható Ryze Tello applikációval irányítjuk a kis kedvencünket.

Ehhez okostelefonunkon (mindegy, hogy Android vagy IOS alapú termék) a WIFI-k között megkeressük a bekapcsolt drónunkat, kapcsolódunk hozzá, elindítjuk a feltelepített Tello szoftvert és kész is. Minden be van állítva, amit érdemes állítani az a repülési sebesség. Van egy kezdőknek való lassabb és van egy gyorsabb opció, ebben elég fickósan repked a kis drón! Tanuláshoz mindenképpen az első ajánlott, főleg beltérben, hiszen nincs GPS, ezért a drón egy kicsit sodródik még gázelvétel után, de amúgy nagyon szépen irányítható és stabil, mint az államháztartási hiány.

Méreteiből és főleg súlyából adódik, hogy oldalra 100méter, függőlegesen 10 méter körüli maximális értéket enged a gyártó távolodásban, persze ezt felül lehet írni, csak hát nem biztos, hogy érdemes. 15-20 méteren már egész komoly szél lehet, ami lent nincs, és akkor nem lesz könnyű visszahozni vagy megmenteni a kis gépet attól, hogy elfújja a szél.

Előbbiek miatt is hasonlít olyan nagyon a komolyabb DJI drónokra. Mert ugyan kicsi, de pontosan olyan jól irányítható, stabil és megbízható, mint a nagyobb testvérei, és még jópofa kunsztokat is tud.

Ezek a kunsztok itt is az intelligens repülési üzemmódok elnevezést kapták.

Ilyeneket tud ez a kis, 80 grammos drón:

  • Up & Away: a drón bekapcsolja a kamerát, majd felfele hátra távolodva felveszi az irányítóját
  • Circle: a kamera gyújtópontjához képest kört ír le, mindig a középpont felé fordítva tekintetét
  • 360: egy kört ír le a saját tengelye körül, a kamera kifele néz
  • Flips: bukfencezik egyet abba az irányba, amerre húzzuk (előre / hátra, jobbra vagy balra)
  • Bounce: pattogva repül, fel és le
  • Throw & Go: kézből feldobva kezd bele a repülésbe

Videót  stabilizált 720p 30FPS-ben, képeket pedig 5 Megapixeles felbontásban készíti el, és mivel nincs SD kártya foglalat, az applikáción keresztül egyből a telónkra, …. bocsi, a telefonunkra menti a képeket, videókat.

Van még pár olyan dolog, amit tud a kis DJI Tello drón.

Például VR szemüveges repülésre is felkészítették, meg aztán gyermeki egyszerűséggel lehet rá programot írni Scratch alapú programnyelvben. Ezt  a megírt programot pedig le lehet vele reptetni szépen. Ez annyira vicces, hogy az egyébként szintén spéci programnyelven, játékosan programozni tanuló gyermekem, aki már nem kevés drónt látott maga körül, pont ez a funkciója fogta meg és kezdte el csépelni a kis drónt!

 

A legjobb kiegészítő, melyet beszerezhetünk, mégis a Gamesir gyártmányú Bluetooth kontroller. Ezzel teljes értékű távirányításra tehetünk szert a drón felett, és így valóban tökéletes oktató gépet kapunk a magunk, vagy gyermekünk számára. Arról nem beszélve, hogy a kontroller gombjaival az összes kunszt gombnyomásra megy, nem kell a telefon képernyőjéhez nyúlnunk.

Pontosan úgy fog működni, mint bármelyik nagy drón, csak éppen nem több százezer forintot reszkírozunk tanulásra.

Jobb drónra nincs szükség első drónnak, de azt kell mondanom, ez esetleg egy komolyabb, már meglevő, nagyobb drón mellé is zseniális cucc! Pro tipp: mindenképpen kiegészítő távval és plusz akksival, mert még egyszer olyan jó lesz tőle az élmény!

Tello drónt nálunk is megveheted és hozzá távot is!