Syma Q5 és Syma Q2 távirányítású modellhajók

Mai bemutatóban két modellhajóról lesz szó. Mindkettő a jó minőségű, mégis kedvező áru Syma gyártó terméke.

A két hajó elsősorban méretében és teljesítményében tér el, működése közel azonos, így nagyságrendi sorrendben haladva, elsőként nézzük meg a kisebbik, Syma Q5 néven futó modellhajót.

A modell egy takaros kis dobozban érkezik, melyben egy hungarocell tartóban került elhelyezésre minden. A modell RTR, vagyis menetkész, gyárilag összeszerelt. A készlet tartalmazza a modellhajót, a 2.4GHz frekvencián, zavarmentesen dolgozó pisztoly távirányítót, egy USB töltőt az akkumulátor számára, illetve magát az akkumulátort is természetesen. Amire szükségünk lesz még a működtetéshez, az kettő darab AA méretű, vagyis ceruzaelem, ezt kell a távirányítóba betenni.

Mivel a modellhajóhoz kapott LiPo akku gyárilag nincs teljesen feltöltve, első dolgunk az kell legyen, hogy azt egy USB- portba a számítógépen, vagy egy USB-s csatlakozós telefontöltő segítségével és a kapott USB-s töltőkábellel feltöltjük. Feltöltés után azt a modellhajóba helyezzük. Mivel nincs külön bekapcsoló gomb, az akku és a beépített vezérlő csatlakoztatása után, modellhajónk menetkész.

Syma Q5 távirányítású modellhajó

Természetesen van egy biztonsági funkció, miszerint hiába kötöttünk mindent össze, és kapcsoltuk be a távirányítót, a hajó nem reagál, nem forognak a hajócsavarok. Ez nem véletlen! Ez a biztonsági funkció véd attól, hogy a hajócsavarok esetleg kézben tartva sérülést okozzanak. A hajót vízre kell tenni ahhoz, hogy modell elinduljon. Amíg a biztonsági funkció aktív, a távirányítón egy piros led is villog. Ugyanez a led később pedig szintén villogni kezd, amikor a hajó akkumulátora lemerülőben van. Ezt olyan 20 perc használat környékén érdemes már figyelni, mert bizony ilyen sokáig működik egy feltöltött akkuról a kis hajónk, és amikor látjuk, hogy villog a led, hozzuk mielőbb partra a hajót.

A modell nagyjából 150 méteres hatótávot tud, de a mérete miatt ennél messzebb nem is igen fogjuk elirányítani, hiszen a hajó 23 centiméter hosszú csupán, viszont így tökéletesen elfér egy medencében is, és mivel maximális sebessége 8km/h, akár ott is használható.

Kormányzása érdekes, nincs kormánylapát, hanem a meghajtást adó két kis motor előremenetben egyszerre forog, de forduláskor csak az egyik motor, így fordítja a modellt a megfelelő irányba.

Ideális választás gyermekek számára, tavi vagy otthoni medencés használathoz.

Mivel egy töltéssel 20 percig működik, ideális kiegészítő egy családi nyaraláshoz is, illetve, ha veszünk hozzá tartalék akkumulátort, akkor ezt az üzemidőt kitolhatjuk, vagy akár két lángos között egy powerbankról is feltölthetjük a töltő segítségével az akkuját, és játszhatunk tovább a srácokkal.

A terméket a Modell & Hobby boltjában lehet megvenni, 10.000 Forint alatti árával pedig lehet mondani, hogy nagyon kedvező árcédulája van!

https://shop.modell.hu/syma-q5-rtr-kismeretu-elektrrmos-hajomodell

A másik hajó a nagyobbik testvér, ez a Syma Q2.

Syma Q2 modellhajóhttps://shop.modell.hu/syma-q2-taviranyitos-hajo

Ez a modellhajó is RTR, vagyis a dobozból kivéve már használható, feltéve, hogy szerzünk 4 darab ceruzaelemet a távirányítójába, illetve, ennek is feltöltjük a gyárilag biztosított, két cellás LiPo akksiját.

A készletben a modellhajó, a 2.4GHz-s pisztoly távirányító, az akkumulátor, USB töltő, egy kis műszerolaj, hajóállvány és tartalék hajócsavar is helyet kapott, plusz, egy kis villáskulcs, amivel sérülés esetén a hajócsavart rögzítő anyát tudjuk levenni, majd visszahúzni.

A modell természetesen egy komolyabb modellhajó már, hiszen ebben nem két pici, hanem egy darab, sokkal nagyobb teljesítményű motor dolgozik, a kormányzása egy kormányszervó és kormánylapát segítségével történik.

Syma Q2 modellhajó dobozának tartalma

A modell akkuját 45 perc alatt tudjuk feltölteni, és mivel itt egy nagyobb méretű és sebességű (20 km/h) modellről van szó, nagyjából 8-10 percet tudunk vele játszani.

Ez a modell a sebessége miatt medencébe nem való, pontosabban egy otthoni medencében nem fér el, nem tud megfordulni. Így mindenképpen valamilyen tavi bevetésen használhatjuk ki a képességeit maximálisan.

A motor hűtéséről vízhűtés gondoskodik, a haladás közben a rendszerbe bejutó víz áramlik a fedélzeti elektronika körül és hűti azt le, majd a hajó oldalán távozik a rendszerből, mint a nagy hajóknál!

A modell képes egy esetleges borulás után ismét a hasára fordulni és folytatni az útját.

Természetesen itt is növelhető a játékidő plusz akku beszerzésével, azonban arra figyeljünk, hogy mint minden szénkefés motoros berendezésnél, két akku között hagyni kell pár percet hűlni a motort. Ez az élettartamát jelentősen növeli a modellnek!

A távon ráadásul trim funkciók is helyet kaptak, vagyis, ha a modellhajó elhúzna valamelyik irányba akkor azt ki tudjuk trimmelni az elektronikával is, beállíthatjuk, hogy egyenesen fusson, nem kell mechanikailag a hajót szerelni.

A modellhez kapott hajóállványon tudjuk a modellt tárolni amikor nem használjuk.

Ezt a modellt teljesítményéhez képest kedvező áron tudjuk megvásárolni az alábbi linken, vagy a Modell & Hobby Kft. boltjaiban.

https://shop.modell.hu/syma-q2-taviranyitos-hajo

Jó modellezést!