Futaba 6L Sport- sok csatorna és megbízhatóság

Aki nem elégszik meg a földi vagy vízi járművekkel, az hamar szembetalálkozik a problémával, minimum 4, de inkább 6 csatornás távirányítót lenne jó vásárolni. Nézzünk egy olcsó, mégis minőségi választ erre a gyakori kérdésre: Futaba 6L Sport

Az előszóban említetteken kívül egy másik gyakori felhasználását is megnézhetjük ennek a távirányítónak: az etetőhajókat. Lehetőleg 2 külön oldható etetőanyag tartálya legyen, és nem ártana ha 2 szereléket is el tudna engedni a hajó. Máris kitöltöttük a 6 csatornát. És akkor hol van még a kapcsolható világítás? 🙂

A Futaba minőségéről és ebből következő előnyeiről viszonylag sokat írtam a 2HR-ről szóló cikkben, úgyhogy azt nagyon nem részletezném. Aki nem olvasta, de szeretné (annak akinek nem mondd semmit a távirányítók márkája, annak javaslom, hogy olvassa el), az itt megteheti: Futaba 2HR

Aki követte az elmúlt 5-8 év eseményeit a modellezésben az tudja hogy nagyon lementek az árak távirányítók terén, és ezzel a Futabának is muszáj volt lépést tartania. Szerencsére az adatátvitel minőségét nem adták lejjebb, hanem kifejlesztettek egy új modulációt, amit olcsóbban tudnak gyártani és piacra dobni, illetve egyszerűsödött némileg a dizájn, ami szerintem nem feltétlenül baj. Úgy gondolom a jó távirányítót az ember “észre sem veszi”. Ott van, teszi a dolgát és kész. Szerencsére ez megvalósul a 6L rádiónál is.

Nézzük mit kapunk, ha ezt a szettet választjuk:

Kultúrált, csinos dobozban kapjuk a szettet vásárláskor, ahogy megszokhattuk ettől a gyártótól. Tartalmazza egyrészt a távirányítót, másrészt megtaláljuk benne az R3106GF vevőegységet. A vevő ‘High Voltage’ jelölésű, azaz nagyfeszültségen is használhatjuk (ez maximum a 2 cellás LiPo akkumulátor feszültségét takarja, vigyázzunk!). Egyébként 6 csatornás vevőről van szó, plusz van egy külön csatlakozás a vevőakkumulátornak vagy BEC elektronikának. Az antenna be van építve a házba, ami így nem sok vizet zavar, de a gyártó állítása szerint teljes hatótávú

Moduláció:

Érdemes említést tenni egy apró furcsaságról, ami megjelenik ennél a távirányítónál. Elöljáróban azt írnám le, hogy a 2,4 Ghz-es korszak kezdetén a Futaba kihozta a FASST (Futaba Advanced Spread Spectrum) modulációt. Utána előrukkolt a már említett spórolás jegyében az S-FHSS, illetve FHSS modulációkkal. A telemetriás változat pedig a T-FHSS, ahol már nem csak egyirányú a kommunikáció, hanem a vevőegység is közöl infókat a távirányítóval. (vagyis pl. láthatjuk a vevőakkumulátorunk feszültségét, a modellünk motorjának fordulatát, stb.)

A Futaba 6L Sport távirányító viszont érdekes módon ezek közül egyik sem, hanem T-FHSS Mono, vagyis a telemetriaképes moduláció, egyirányúsítva, vagyis telemetriaképtelenül. Sajnos arról nem nagyon közölnek információt, hogy akkor mi is a különbség az S-FHSS modulációhoz képest. Mindegy is talán, a legtöbben akik ezt a távirányítót fogják választani, valószínűleg nem hiányolják majd az ezzel járó funkciókat.

A rádió tudása:

A távirányítón megtalálhatók a szokásos reverse, azaz csatornafordító funkciók, a trimmek, azaz a csatornák finombeállítói (amik analóg kivitelűek, tekintve hogy modellmemóriák között sem tudunk váltani), illetve van még egy kétállású kapcsolónk, és egy potméterünk.

A cikk elején említettem, hogy drónokhoz, vagy repülőkhöz is használhatjuk. Egy egyszerűbb drónnál például a kapcsoló lehet a módok közti váltáshoz használt csatorna. Repülőnél akár a 4 csatornás távirányító is elég lenne alapesetben, de mivel olcsóbb is ez az opció, mint a 4YF, érdemesebb talán ezt választani. Illetve a rádió tud néhány hasznos mixet, mint a V-farok, az Elevon, és a Flaperon kezelése. Erre 4 csatornás rádióknál egy plusz kütyüt kéne használnunk.

***Ha neked 4 csatornás, mixeket nem preferáló távirányítód van, akkor itt találod a megoldást: V-tail mixer***

Az adó egyébként 4 db AA ceruzaelemmel működik, valószínűleg szintén a piaci árversenyhez kötődően. Van még Trainer kábel kimenet is a rádió hátulján, de csak tanulóként használhatjuk, oktatásra nem. Szimulátorozáshoz természetesen tökéletesen megfelel.

Összességében szerintem jól sikerült darab, nincs túlbonyolítva, pont annyit tud amennyit egy belépő szintű távirányítónak tudnia kell az említett felhasználási területekhez. Mindezt megbízhatóan és baráti áron.

Ha tervezed a típus megvásárlását, akkor azt megteheted itt: Futaba 6L Sport távirányító szett