Rivos RTR RC hajómodell – strandszezonra

Indul a hajós szezon, nézzük mi a legjobb ár/érték arányú hajónk!

Szerintem mindenkiben felmerült már hogy száguldani a vizen is jó lenne valami távirányítós alkalmatossággal, pláne most hogy jön a strandidő, méginkább ha van a közelünkben tó. Ebben a kis cikkben igyekszem bemutatni nektek az egyik lehetőséget erre.

Nézzük mire is értem a legjobb ár/érték arányt: röviden kifejezve, ez a hajó viszonylag nagy, gyors és olcsó. Pofás és méretes dobozból kerül elő ez az áramvonalas RC hajó, amelyik formájával nagy sebességet vetít előre. A hajó RTR (ready to run) vagyis futásra kész szettben vásárolható meg, azaz nincs más dolgunk mint feltölteni az akkumulátort, elemeket rakni a távirányítóba és megkeresni a legközelebbi vízpartot. Ennél a pontnál azért vigyázzunk, mert sajnos a gyártók egyik RC hajó használatát sem engedik folyóvizekben, illetve sós vizekben. Persze nem jönnek rácsapni a kezünkre a tengerpartra, hogy ne csónakázzunk az ő termékükkel, de a sós víz könnyen kikezdi ezeket a modelleket, és nem érvényes rá a garancia, ha emiatt meghibásodik.

Kék és piros színben is készül, mind a kettő szép, de talán a piros jobban látszik a vizen.

A levehető akkufedél alá nézve egy méretes szénkefés motort találunk vízhűtéssel kombinálva (550-es méretű), illetve egy Dean, azaz T csatlakozóval szerelt 30A-es szabályzót, aminek ugyebár örülünk, hiszen sokunknak vannak T csatlakozóval szerelt akkujai, illetve így nem kell aggódnunk hogy melegedne a csatlakozó vagy a kábel, amikor kacsákat kergetünk teljes gázzal a Balcsin. (Nyílván ilyet nem teszünk :D)

A hajótestről érdemes elmondani hogy egy elég bevált formáról van szó, több gyártó palettáján is szerepel hasonló, megbízhatunk benne hogy nem fog minden apró hullámon felborulni, vagy belefúródni az iszapba (sajnos nagy sebességű, illetve rossz súlyelosztású hajók hajlamosak lehetnek rá 🙁 ). A kb. 70 cm-es hossza (egész pontosan 711 mm) miatt nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy csak a közelben látnánk irányítani.

A Rivos-t alapból egy 2600mAh-ás NiMH akkuval kapjuk meg és egy egyszerű fali töltővel. Ez a páros nagyjából 10 óra töltési idővel produkál 15-20 perc játékidőt. Szerencsére a vételár annyira barátságos, hogy remélhetőleg bele fog férni mindenkinek 1-2 plusz akkumulátor a keretbe. Ezen kívül lehetőségünk van LiPo akkumulátorral “tuningolni” hajónkat, amivel nagyobb játékidő, gyorsabb töltési idő és nagyobb sebesség érhető el. A LiPo tuninghoz mondjuk érdemes egy kis plusz óvintézkedést tenni, hogy biztosan hosszú életű legyen az akkumulátor:

Ha nem túl nagy a szabad vízfelület ahol játszani szeretnénk, akkor érdemes előrelátóan hajózni, hiszen a sebességi hajómodellek többségéhez hasonlóan a Rivosban sem érhető el hátramenet, vagyis ha nem vagyunk kellően körültekintőek akkor könnyen bennt ragadhatunk a nádasban.

Aki már foglalkozott hajókkal az tudja, hogy a vizet nagyon nehéz a hajótesten kívül tartani, így vagy úgy megtalálja az útját. Legtöbbször ez nem okoz nagy problémát, a gyártók tapasztaltak, nem a hajótest legaljára szerelik az elektromos alkatrészeket, így minimális körültekintéssel elkerülhető minden ebből adódó gond. (2 játék között érdemes kinyitni az akkufedelet, kiönteni a vizet, esetleg száradni hagyni a hajótest belsejét. A Rivos nekem ezzel meglepetést okozott, játék után egyetlen csepp vizet sem találtam a belsejében. Ez vélhetően a levehető burkolat szigetelésének köszönhető, érdemes tehát vigyázni, nehogy megsértsük.

Tulajdonképpen nem is szaporítanám a szót, nézzétek meg a videót, remélem kedvet kaptok Ti is! Ha bármi kérdésetek merülne fel, nyugodtan érdeklődjetek e-mailben, facebookon, vagy üzleteinkben kollégáink készségesen állnak rendelkezésetekre!

A hajó megvásárolható itt, jelenleg akciós áron: Rivos RTR Hajómodell