HPI Crawler King Ford Raptor

A mai bemutatóban a modellezés egyik felkapott, mostanában nagyon népszerű ágával, a sziklamászókkal ismerkedhetünk meg. A Crawlerek világából a HPI sziklamászója a mai post alanya.

Ez a modellező ág nem a rohanásról, a legnagyobb sebességről, hanem a precíz irányíthatóságról, magabiztos felépítésről, strapabíró megoldásokról szól elsősorban. Itt a feladat valamilyen, egyéb modellautó számára teljesen leküzdhetetlen akadálypálya meghódítása, átkelés a legnagyobb sziklákon, kis vizesárkon, egyéb épített vagy természetes akadályon. Mindezt egy olyan autóval, ami nagyon hasonlít a valódi Crawler-ek világából valamelyik kedvencre!

A HPI Crawler King autóját, amely jelen esetben egy piros Ford Raptor karosszériát kapott (elérhető hozzá a szintén nagyon népszerű Ford Bronco kaszni is!), nyugodtan nevezhetjük élethűnek.

 

Felépítését tekintve szinte teljes másolata az igazi 1:1-es terepszörnyeknek.

Létraalváz, melyet két függőlegesen és párhuzamosan elhelyezett alváz közé építettek fel a tervezők, mely ugyanakkor keskeny, és a legkeskenyebb pontján engedi csavarodni is a vázat. Ennek a mászásnál van igazi jelentősége, hiszen a terepképességet elsősorban meghatározza, milyen elfordulást enged meg a váz a futóműveknek, a felfüggesztésnek. A merev első és hátsó híddal és zárt differenciálművel szerelt Crawler King robosztus jármű. Az erős kardántengelyes négy kerék meghajtás mindenhol golyóscsapágyakban forog. A hosszú, csavarrugókkal felszerelt olajos lengéscsillapítók alsó felfüggesztései több pontban állíthatók.

A HPI Crwaler King meghajtását egy alacsony fordulatszámú, ugyanakkor nagy nyomatékú 55T motor biztosítja. A meghajtást kardántengelyek továbbítják a teljesen zárt differenciálművekbe, onnan pedig a kihajtások a HB Rover gumik segítségével közvetítik azt a talajra. A brutális hasmagasság, a 15 cm-es lengéscsillapítóknak köszönhetően tényleg extrém helyekre tudunk felmászni. A cseppálló elektronika és vevődoboz segítségével saras, nedves körülmények között is küzdhetünk az akadályok legyőzésével.

A karosszéria egy élethű, méretarányos Ford Raptor kaszni, melyet festve és matricázva kapunk kézhez a gyártótól. Pont mint az igazi! Természetesen, mivel RTR autóról van szó, az a dobozából kivéve gyakorlatilag menetkész. Autónk a dobozból kivéve össze van szerelve, a fedélzeti elektronika beszerelve, a távirányító és fali töltő is a készlet része. Ezzel tölthetjük fel a szintén a dobozban található, összes szükséges akkupakkot. Még a távirányítóhoz is megkapjuk a szükséges AA elemeket!

Részletek

HPI Crawler King Ford Raptor

A csomag tartalma: Gyárilag teljesen összeszerelt modellautó

2 csatornás, 2.4Ghz távirányító

7.2V NiMh akku

Hálózati akkutöltő

4db AA méretű elem a távirányítóhoz

Méretek:

Hosszúság: 431.8mm

Szélesség: 297.2mm

Magasság: 254mm

Tengelytáv: 238.8mm

Gumiméret: 135mm x 69mm

A Modell & Hobby bemutató videója a modellről