LRP Gravit Micro Vision 2.4GHz Quadrocopter

A mai bemutató egy kezdőknek szóló, beltéri és kültéri használatra is tökéletesen megfelelő, tenyérméretű 4 rotoros kopterről szól. A német LRP gyártmánya a Gravit Micro Vision Quadrocopter. Ez a kis kopter egy HD, 1280 x 720-as felbontással dolgozó kamerát is magában foglal, mellyel fényképeket és videókat is készíthetünk.

Méreteit tekintve az egyik legkisebb gépről van szó, egy felnőtt tenyerében pont elfér, hiszen átmérője 160 mm, az egyes rotorok átmérője 55 mm, 40mm magas a kis repülő szerkezetünk és mindösszesen 54gramm a súly, amit a levegőbe kell emeljen a 4 kis rotor.

Nevéből adódik tehát, hogy quadro-rotoros, vagyis 4 darab rotorlapát segítségével emelkedik a magasba.

Az LRP kopterét a mellékelt képen látható dobozban kapjuk kézhez, melyben kinyitás után a következőket találjuk.

Benne van a teljesen menetkészre szerelt quadrokopter, az irányításához szükséges, 4 csatornás, 2.4 GHz-es frekvencián dolgozó távirányító is. A doboz tartalmazz még 3 kis nejlon tasakot, ezek egyikében az USB töltőkábel, illetve egy szett tartalék rotorlapát, valamint a kamera felvételeinek tárolására szolgáló 1 GB-os SD kártya és hozzá egy USB-s kártyaolvasó található még.

Továbbá megtaláljuk a kopter tápellátását biztosító akkumulátort is, mely egy 1 cellás, 3.7V névleges feszültséget biztosító, 380mAh-os kapacitású LiPo akksi. Az akkumulátort is célszerű a mobiltelefonunkhoz kapott aljzatról tölteni a kábele segítségével, így az nagyjából fél óra alatt feltölti az akksinkat. Feltöltés után a modellbe helyezzük, csatlakoztatjuk a fedélzeti elektronikához, és készen is áll a kopter a repülésre.

Amire viszont szükségünk lesz, az 3 darab AA méretű ceruzaelem, amit a távirányítóba kell helyeznünk, ezt nem tartalmazza a készlet.

A plus szett rotorlapát még akkor is jó, hogy a készlet része, ha egyébként látható, hogy a kis koptert rotorvédő kerettel együtt kapjuk, melyek megvédik a rotorokat az esetleges sérülésektől.

A beépített 6 tengelyes giroszkóp segít minket abban, hogy a repülés stabil legyen és az irányítást is könnyen tudjuk elsajátítani. További segítség a távirányító bal felső tetején lévő power gomb, mellyel 3 fajta teljesítményszint állítható be a motorokra vonatkozóan.

Tanuláshoz érdemes a legkisebb teljesítmény mellett gyakorolni. Ezt hívja a manuál tréning üzemmódnak. (legkisebb, 30%-os teljesítmény, középső teljesítmény szint 60%, és értelemszerűen a legnagyobb a 100%-os teljesítmény). Azt azért érdemes megjegyeznem, hogy a legjobban a 100%os teljesítmény mellett irányítható a modell, ez mondjuk törvényszerű, csak azért jelzem, mert nem biztos, hogy a 30%-os tréning üzemmódban a legkönnyebb vele repülni.

Irányítás

A távirányító nincsen túlbonyolítva, ami jó, mert minél kevesebb a funkció, annál előbb tanuljuk meg üzemeltetni a modellt.

A távirányító bal oldali vezérlő karjának fel illetve lefele történő eltolásával tudunk gázt adni, vagyis emelkedni és süllyedni. Jobb illetve bal irányba történő eltolásával pedig a tengelye körül fordul el a kis kopter.

A jobb oldali vezérlőkar segítségével fel illetve letolva azt tudunk előre vagy hátrafelé repülni, míg a jobb és bal irányba történő elmozdításával oldalazni fog a kopter adott irányba.

A bal oldali nyomógombokkal állítható be a teljesítményszint, illetve indítható a videófelvétel vagy készíthető el a fénykép gombnyomásra.

A jobb oldali nyomógombokkal állítható be a Trim, amennyiben kúszna valamelyik irányba a modell magától, itt korrigálhatjuk.

Akkor, ha a trimmel nem korrigálható a kúszása a modellnek, mert a gyroszkópok elkalibrálódtak a sok eséstől, beállíthatjuk újra a gyro-t. Ehhez a gépet repkészre állítjuk, vízszintes felületre tesszük, majd mindkét vezérlőkart egyszerre! Jobb alsó pontra húzzuk és ott is tartjuk amíg a ledek nem villannak 4x. Amint ez kész, a kalibrálás is kész, elvileg a gépnek innentől stabilan kell egy helyben lebegnie. Ezt a funkciót sűrűn fogjuk használni, és valóban segít, a kis gép kalibrálás után nagyon stabilan repül!

Kunsztból is tud egy pluszt a kis modell, egy gombnyomás segítségével képes egy 360 fokos szaltót dobni előre repülés közben, ami egy eléggé látványos manőver!

Egy kis gyakorlás után, amikor már magabiztosan uraljuk a gépet, akár sötétben is repülhetünk vele. A beépített, erőteljes fényű LED világításnak köszönhetően pontosan látjuk térbeli elhelyezkedését.

Bátran ajánlom a kis koptert kezdő modellezőknek, szobai, irodai mókához, de szélcsendes időben nyugodtan kivihetjük a szabadtérbe is a modellt.

Irányításának elsajátítása nem bonyolult, strapabírásának köszönhetően pedig képes kiállni a tanulással együtt járó esések tömegét, kedvező ára miatt pedig bárki számára elérhető! Mivel az irányítása 2.4GHz-es frekvencián megy, egyszerre több is a levegőben lehet, nem fogjuk zavarni egymás repülését!

Modellünket a Modell & Hobby Kft üzleteiben, vagy a webshopban is megvásárolhatjuk

A modell bemutató videóját is érdemes megnézni!