Nitro Starter Szett

 Alap kiegészítők a nitrós robbanómotoros modellekhez!

Amikor egy kezdő modellező megveszi első, robbanómotoros modellautóját, van néhány olyan dolog, amit mindenképpen be kell szerezzen ahhoz, hogy a modell üzemeltetése rendben menjen. Az RTR modellek, és főleg a robbanómotoros modellek ugyan nevük szerint menetkészek, mégis van pár kiegészítő, aminek a megléte nélkül nem fog menni a modell beindítása, bejáratása és üzemeltetése.

Egy robbanómotoros modellautó fő alkotóelemei a modellautó maga, a modellautót meghajtó, nitrós robbanómotor és a fedélzeti elektronika (táv-vevő, szervók, vevőakku)

RTR modellek többsége a fenti részeket tartalmazzák, de nem szokták tartalmazni a még mindenképpen szükséges, következő kiegészítőket, termékeket.

Egyrészt a modellmotor működéséhez kell

  • Üzemanyag

  • Izzító

Üzemanyag nélkül nem fog menni. Amint megvesszük a modellhez megfelelő üzemanyag kannát, látni fogjuk, hogy abból a kannából valahogy a modellautó tankjába kellene juttatni az üzemanyagot, úgy, hogy nem tocsog majd a modell és mi magunk sem a mérgező anyagban. Ehhez kelleni fog egy spéci flakon, melyet

  • üzemanyag flaskának szoktunk nevezni.

Rendben, üzemanyag betöltve a tankba. Valamitől be is kellene induljon az a motor… A következő, általában hiányzó láncszem az az izzító. Ez a kis elemes szerkezet hozza izzásba a modellmotor hengerfejébe tekert izzítógyertyát. Egészen addig kell az izzítót az izzítógyertyán tartani, amíg a modellmotor stabilan nem jár, vagyis néhány másodpercen keresztül.

  • kell egy izzító is!

A bejáratás ideje alatt különösen, de sokszor utána is, a nitrós modellmotorok viselkedhetnek szeszélyesen. Néha előfordul, hogy egymás után tesszük tönkre az izzógyertyáinkat, mert a modellmotor karburálása még nem tökéletes. Ez alapvetően nem tragédia, hiszen a rosszat kitekerjük, a jót meg be a helyére, és megyünk is tovább. De mivel tekerjük ki? Nem baj ha van egy olyan nevű szerszámunk, hogy

  • Gyertyakulcs

, melynek segítségével könnyedén tudjuk a modellmotor hengerfejéből ki, majd betekerni az új gyertyát.

Mivel beszéltünk a karburálásról, ahhoz kelleni fog csavarhúzó. Az sem árt, ha mindig van nálunk, amikor nitrós modellmotorral meghajtott modellel akarunk játszani.

Ez a minimum gyakorlatilag, amire szükségünk lesz egy nitrós modellmotorral hajtott modell üzemeltetésekor.

Mivel ezeket nem tartalmazzák a modellautók dobozai, a gyártók készítettek természetesen olyan starter szetteket is, melyekben a fenti dolgok (üzemanyag kivételével) egyben megtalálható. Egy ilyen starter kit beszerzését minden kezdő modellező számára ajánlom, egyben általában sokkal olcsóbb egy ilyen szett, mint külön megvenni minden szükséges elemet.

Két gyártó starter szettjét nézzük meg most közelebbről.

Egyik a HPI, másik pedig az LRP terméke.

Hatalmas különbség nincs közöttük, mindkét készletben van tankolóflaska, fali töltőről tölthető izzító, és kiegészítő szerszámok.

A HPI termékében konkrétan a flaskán, az 1800 mAh-es izzítón, töltőjén kívül van még egy keresztkulcs, 8,9,10,12 és 17 mm-es kulcsnyílással, egy csillagfejű és egy lapos csavarhúzó a karburáláshoz és egyéb szerelésekhez, valamint egy kisebb keresztkulcs (4, 4.5, 5.5 és 7mm-es kulcsnyílással)

Az LRP készletében is van egy tankolóflaska, egy szintén újratölthető izzító és hozzá a falitöltő, egy kuplungállító szerszám, keresztkulcsokból szintén kettő, hasonló méretezéssel, mint a HPI eszközei, és van benne egy kis műanyag szerszám a motor leállításához.

Ez is hasznos, mert a modellmotort kétféleképpen szoktuk leállítani, de többféleképpen is lehet.

Van aki elszorítja az üzemanyagcsövet, és így a motor kifogyva az üzemanyagból, leáll. Ez nem jó, mert amíg leáll a motor, addig egyre vékonyabb keverékkel, kenés nélkül jár a motor…

Aztán sokan a lendkeréknél lefogják a motort és úgy állítják le. Ez, főleg nagyobb fordulatszámnál egy ilyen hirtelen leállítás okozhat anyagfáradásos törést a motor belső alkatrészeiben.

A leginkább javasolt a kipufogó befogása addig, amíg a motor leáll. Ez a legjobb, de általában a kipufogó nagyon is forró. Ezért jó ez a kis szerszám, mert az bedugjuk a rezonátor kipufogónyílásába és már le is állítottuk a motort, miközben nem égettük meg a kezünket!

Egyszóval egy ilyen készlet megvásárlása a robbanómotoros modellel együtt javasolt is, hiszen enélkül egyrészt nem is igen tudunk majd nekiállni a modellezésnek, másfelől egy ilyen készlet valóban hasznos és kedvező is árban egy kezdő modellező számára.