Balsa szabadonrepülő modellek összerakása

Ez a cikkünk azért született mert sokan tartanak tőle hogy balsa repülő építésébe kezdjenek, pedig mint látni fogjátok, nem túl bonyolult, mégis néhány óra alatt igen impozáns kis modellek készíthetők.

Először is ezekről a gépekről van szó: szabadonrepülő modellek

A videóban nyomon követhetitek ahogyan megépül egy gép, illetve némi írásos támpontot is próbálok adni hozzá ebben a cikkben. A részletekbe azért nem mennék bele, mert a használati útmutató elég korrektül végigvezet minket ezen a folyamaton, akkor is ha még nem csináltunk ilyet.

Viszont a szükséges kiegészítőket azért érdemes sorra venni, hiszen párezer forintos befektetéssel sokat tudunk könnyíteni saját dolgunkon.

A DPR balsafából készült repülőgép szériája tartalmazza az összerakáshoz szükséges lézervágott alkatrészeket, a díszítéshez szükséges matricákat, illetve gumikat, amit vagy a gumimotor meghajtásához, vagy a repcsi kilövéséhez (csúzlizásához) használhatunk. (természetesen gumimotoros kivitelnél a légcsavart és a még szükséges néhány alkatrészt is a dobozban találjuk)

Ami még szükséges

Az összeállításhoz szükségünk lesz még egy-két kiegészítőre. Első és talán legfontosabb a ragasztó. Választhatunk 2 komponensű epoxy-t, ami egy nagyon erős és jó ragasztó, repülőmodellezők régóta használják. Véleményem szerint ez itt nem a legjobb választás, mivel relatív nehéz (ilyen pici repülőknél minden gramm számít), illetve aki csak most ismerkedik a modellezéssel az nem fogja éppen felhasználóbarátnak találni. Az 5 perces verziót amint bekevertük fel kell használnunk, hiszen megköt ha nem igyekszünk. A 30 perces vagy 1 órás kötési idejű verziókat pedig sokáig kell a megfelelő pozícióban tartani, hogy ne mozduljanak el egymástól az alkatrészek, ami további kiegészítőket igényel, pl. csipeszek, vagy gombostűk, hogy csak a legegyszerűbb megoldásokat említsem.

Jobb választás talán (és olcsóbb is) a CA (cyanoakrilát alapú) pillanatragasztó. Ebből létezik kifejezetten balsafára való változat, ami egy nagyon híg ragasztó, beleivódik a fa rostjai közé, így hozva létre a megfelelő kötést. Én ezt választottam az összerakáshoz, nekem bevált. Ennek a ragasztónak néhány percre van szüksége a kötéshez, de van egy kis trükk.

Ezt úgy hívják hogy aktivátor. Ez néhány másodpercre rövidíti a néhány perces kötési időt, így elég csak egy pillanatig a megfelelő pozícióban tartanunk az alkatrészeket.

Modellező szike: ez is opcionális, de pontosabbá teheti munkánkat. Kényelmes a fogása, cserélhető a pengéje, és kellően precíz a repülő (és mindenféle makett) kis méreteihez. Ha a gyári lézervágás pontatlan, vagy esetleg nem sikerült szépen illeszteni a matricákat, akkor a szike segít rajtunk. Ez is egy egyszeri beruházás, de hasznosnak fogjuk találni.

Az építéshez használt szerszámokat itt tudjátok beszerezni: szike, CA pillanatragasztó, aktivátor.

Készült egy kis timelapse is az építésről, ebben nem hallhattok kommenteket részemről 🙂

Mindenkinek sok sikert kívánok az építéshez és a repítéshez!