Hobbywing szabályzók és motorok

A Modell & Hobby Kft. április elejével megkezdte a Hobbywing termékek forgalmazását. Ez nyilvánvalóan jó hír a modellezők számára, ellenben lehet, hogy a kedves olvasó, aki nincs még otthon a modellezés világában, annak ez a márkanév nem mond semmit. Pedig ez a gyártó olyan a modellezőknek, mint a valódi autók világában a Bosch, a Denso, a Valeo vagy éppen mondjuk a Continental. Ezért ebben a cikkben bemutatom röviden ezt a gyártót és az általa készített termékeket, melyek a jelenleg elérhető legjobb elektromos meghajtású modellekbe való részegységeket jelentik.A HOBBYWING egy kínai gyártó, az egyik olyan, akinek a termékei alapján fel sem merülhet, hogy a gyártás helye egyben valamiféle alacsonyabb minőséget jelentene, sőt, ebben az esetben pont az ellenkezője igaz. Tökéletes műszaki tervezés, a lehető legjobb teljesítmény és mindemellett reális árazást biztosítanak a termékeik számára.

Elsődlegesen szénkefe nélküli, vagyis brushless elektromos motorokat és a vezérlésükhöz szükséges elektronikus fordulatszám-szabályzókat (ESC) gyártanak modellező eszközökbe, de ezen kívül van még mezőgazdasági felhasználásra való ipari drónjuk, elektromos meghajtású gördeszkák, rollerek, horgászcsónakok és túrahajók, tűzoltásra használatos eszközök meghajtása, valamint számtalan háztartási berendezésben találhatók meg a termékeik. Egy közös van ezekben a termékekben, hogy valamilyen modern elektromos meghajtást és vezérlést tartalmaznak. Na ehhez ért igazán ez a gyártó!

A modellezők számára, függetlenül attól, hogy modellautóról, hajóról, repülőgépről vagy drónról van e szó, ma már az elektromos meghajtás nemcsak egyszerűbb módja a modellek mozgatásának de egy sokkal praktikusabb, tisztább, és még gyorsabb sebességet, több játékidőt is biztosító verzióját nyújtja.

Természetesen van, akinek egy robbanómotoros modellnél, ami hangos és kipufogógázt ereget, nincs szebb a világon. Azok számára viszont, akiknek ez nem hiányzik, ma már kompromisszumok nélküli modellezést tesz lehetővé a mai akkumulátor-technológia és a Hobbywing gyártó termékei.

Sem sebességben, sem megbízhatóságban nem rosszabb egy elektromos modell, mint egy robbanómotoros, sőt, sok szempontból sokkal megbízhatóbb, adott esetben gyorsabb, ugyanakkor kétségtelen, hogy az akkumulátorok kapacitásáig tudunk az adott akkuval üzemelni, majd azt újra kell tölteni. Igaz, a robbanómotorosba meg tankolni kell. De lehet több akkunk is… és nem kell motort állítani… Egyszóval előnyök tucatjai és kevés hátrány sorolható fel az elektromos modellekkel szemben vagy azok mellett.

A Hobbywing termékeken mindenesetre semmi sem múlik majd.

A portfólióba az alábbi 7 kategóriában vannak termékei a gyártónak.

1. XERUN/EZRUN/QUICRUN szériájú brushless meghajtási rendszerek rádió-távirányítású autómodellek számára;
2. PLATINUM/FLYFUN/SKYWALKER szériájú brushless meghajtási rendszerek rádió-távirányítású légijármű-modellek számára;;
3. SEAKING szériájú brushless meghajtási rendszerek rádió-távirányítású hajómodellek számára;;
4. XROTOR MICRO szériájú brushless meghajtási rendszerek rádió-távirányítású drónok számára; Repülésirányító egységek FC (Flight Controller) és Videojel-továbbítók VTX( Video Transmitter);
5. XROTOR PRO szériájú brushless meghajtási rendszerek rádió-távirányítású ipari drónok számára; (Mezőgazdasági felhasználásra, Logisztikai használatra, Tűzoltási feladatokra );
6. Elektromos motorok robogók, gördeszkák és elektromos hajók számára;
7. Elektromos motorok és szabályzók háztartási berendezések, szerszámok, ventilátorok és pumpák számára;

A Modell & Hobby kínálatában értelemszerűen az első 5 kategóriában használható brushless elektromos motorok és szabályzóik, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítők találhatók meg.

Példaként az egyes applikációkhoz tartozóan megvillantok egy egy képet és terméket, de a teljes termékkínálat bemutatása inkább egy teljes hétvégi program lenne, messze meghaladná jelen cikk kereteit.

Mielőtt ebbe belefogunk, egy kis ismétlés, ha valakinek az, hogy szabályzó, vagy elektromos motor, nem mond semmit. Korábbi cikkeinkben részletesen bemutattuk ezeket is.

Modellautós motorok és szabályzók

XERUN, EZRUN és QUICRUN fantázianevekkel ellátott termékek, kifejezetten autómodellekbe, 1/12-es mérettől az 1/5-ös, hatalmas modellautók meghajtásáig, mindenféle felhasználásra. A hobby szinttől az extrém versenytechnikáig minden megtalálható a kínálatban, abban is számtalan lépcsőfokkal. Nincs olyan modellező, aki ne találná meg a legjobbat saját elvárásai és pénztárcájának megfelelően. Millió kiegészítő természetesen mindenhez. Ilyenek a szabályzó finombeállítását megkönnyítő programkártyák, Wifi modulok, PC-s és okostelefonos programok, kapcsolók, ventilátorok, alkatrészek.

Modellrepülős és drónokhoz való motorok és szabályzók

PLATINUM/FLYFUN/SKYWALKER fantázianevekkel ellátott termékek. A portfólió itt is hatalmas, a legkisebb légi-járművektől az ipari drónokba való elektromos meghajtások széles választéka, mérettől, felhasználástól függően.

Természetesen a legmodernebb tudást ötvözve a legújabb technológiákkal, szédítő választék. Gyárilag előre összeválogatott motor, szabályzó, légcsavar és repülésirányítók egy csomagban azok számára akik például nem kész modellt, drónt vennének, hanem saját építésben gondolkodnak, viszont szeretnék, ha a fedélzeti elektronika minden eleme egymással harmóniában volna.

 

Modellhajós motorok és szabályzók valamint azok kiegészítői

A modellhajókba való berendezések elsősorban abban különböznek a korábbiaktól, hogy a hűtésük, mivel zárt térben dolgoznak, nehezebb, mint a többi motor és szabályzó hűtése. Ezért itt általában vízhűtést használunk, hiszen a hajó amúgy is ott siklik a vízen. Igen ám, de a védelemnek is jó kell lennie, mert a víz és az áram, nem túl jó barátok. A Hobbywing termékek magas teljesítményt és a fentiek tükrében is kiváló megbízhatóságot nyújtanak.

Ilyen termékeket  és kiegészítőket találunk ebben a kategóriában. Természetesen a különböző teljesítményszintek, hajóméretek, és eltérő belső kialakítás miatt, a termékek köre itt is nagyon változatos. Nincs olyan felhasználás, melyhez a Hobbywing termékek közül ne lenne alkalmas legalább egy termék a meghajtás és a vezérlés lekezelésére.

Egy hajós szabályzó, melybe a vízhűtés csatlakozópontjai kiépítésre kerültek.

A modell meghajtását végző elektromos motor vízhűtéses háza. Ez egy duplafalú külső ház, melybe a motort becsúsztatva, a bemenő víz segíti annak hűtését.

A drónok, ipari drónok témakör nagyon speciális, tényleg csak pár kép az ide tartozó termékekről.

Egy komplett versenydrón elektronika, rotorokkal, motorokkal, szabályzókkal,  szerszámokkal…készletben. Csak be kell építeni egy tetszőleges vázba és már le is tudtuk az alkatrészek időigényes válogatását.

 

Ipari méretű drónokhoz, tenyér méretű motor, és karhosszúságú rotorlapátok dukálnak, melyek a legsanyarúbb körülményeket, vizet, vegyszereket is jól tűrik.

A teljes portfólió bemutatása nehézkes lenne. Az egyes termékek adatlapja és a gyártói ajánlás alapján tudjuk eldönteni, hogy adott felhasználásra melyik Hobbywing termék a leginkább alkalmas. A Modell & Hobby Kft. shopjában az adott termékre kattintva annak specifikációja látható, a javasolt felhasználási terület, kompatibilitás feltüntetésre került. Amennyiben kérdésük van, keressék meg a Modell & Hobby szakembereit, segíteni fognak a megfelelő termék kiválasztásában, illetve, ha olyan speciális termékre van szükség a gyártótól, mely jelenleg nincs a kínálatban, azt be is szerzik kérésünkre.

A Hobbywing termékeket a Modell & Hobby webshopjában találjuk meg.