Syma X26 – akadályérzékelős mini drón!

Bevallom ez eddig a legolcsóbb kis multikopter amin találkozok az akadályérzékeléssel, kíváncsian várom mit tudhat repülés közben. A cikkben megtaláljátok a videót! 🙂

Ahogy a bevezetőben már említettem, a Syma X26 -os mini drón kapott akadályérzékelős funkciót, méghozzá nem is egy szenzor segítségével, hanem mindjárt 4-el, melyek előre-hátra és jobbra-balra is figyelnek a gép elé kerülő dolgokra. Na de erről bővebben később, lássuk mi is ez az apróság.

Felbontás

Kezdjük onnan hogy már vásárláskor is boldogan távozhatunk az üzletből (vagy épp örülhetünk amikor meghozza a futár), hiszen vételárát tekintve az igen olcsó kategóriát képviseli. A doboza a Symától megszokott letisztult, nem túldizájnolt, de tetszetős darab, aminek átlátszó részén keresztül egyből meglátjuk a fekete-zöld színű gépet. Méretét tekintve 13,1 x 13,1 x 4,45 cm-es a gép, vagyis nem túl nagy. Aki nagyobbra vágyik, annak érdemes lehet megnéznie az X15W-t (bemutató itt olvasható videóval) vagy az X5HW-t (bemutató itt olvasható, videóval). A dobozt kinyitva megtaláljuk a gép mellett az ergonómikus távirányítót, valamint az USB töltőt és az akkumulátort. Ezen kívül van itt négy darab tartalék légcsavar és egy magyar nyelvű leírás, amit érdemes elolvasni mielőtt használatba vesszük  gépet.

A drón és a távirányító, avagy miért tökéletes kezdőgép a Syma X26

A távirányítón a megszokott 2 kart és gombokat találjuk, mellyel tökéletesen tudjuk vezetni a gépet, az irányítóba pedig mindösszesen 4 db ‘AA’ elemre lesz szükségünk áramforrásként. A drón méretéről már esett szó, de ami még egyből szembetűnik, hogy elég komoly védelmet kaptak a légcsavarok, úgy sejtem hogy elég nehezen fogunk tudni kárt tenni benne a repülés folyamán, persze nem is ez a cél. Emiatt kezdőknek mindenképpen ajánlott, hiszen sok durva fel és leszállást fog bírni a drónunk mielőtt szervízelésen kéne törni a fejünket. Ebben nagyon nagy segítség az is, hogy a gépen elhelyeztek 4 db akadályérzékelő szenzort elöl-hátul, illetve jobb és bal oldalt. Vagyis ha közel repülünk valamihez, akkor a gép meg fog állni mielőtt neki tudna ütközni bárminek az adott irányból. Vigyázat! Fontos észben tartanunk, hogy ez a funkció csak alacsony sebességfokozatban működik! Gyorsabb fokozatban sajna nem figyel a gép helyettünk az ütközések elkerülésére.

Akku és töltő

Az akkumulátor természetesen Lithium-Polymer, a kis tömeg és a nagy teljesítmény jegyében. Egy USB-s töltőt kapunk a géphez, amivel nagyjából 90 perc alatt tudjuk teljesen feltölteni az akkumulátort. Ez nem a leggyorsabb amit csak el tudunk képzelni, de legalább kíméli az akkut. Egy feltöltött akkuval ezután (repülési stílustól függően persze) kb. 6 percig repülhetünk.

Nyomás repülni!

Bár méreténél és a légcsavarok védelménél fogva sejthető hogy a tervezéskor a beltéri üzemeltetésre készültek a Symánál, azért ha az ember már gyakorlott, meg lehet próbálni kivinni kültérre, de sajnos a legkisebb szellő is elviheti a pici drónt. Erre mindenki készüljön fel, leginkább a nappaliban használható eszközről beszélünk tehát.

Remélem kedvet kaptatok a repüléshez, ezt a gépet itt tudjátok megvásárolni: https://shop.modell.hu/syma-x26-quadcopter