HPI Firestorm 10T RTR Stadium Truck

A Firestorm 10T a HPI off-road autós vonalának meghatározó darabja, már bemutatása óta.

Az idő múlásával azonban a kis autón is kellett egy kicsit fejleszteni. Így természetesnek mondható, hogy 2.4GHz-es adó-vevő párost kapott a modellünk. Frissítették a külső jegyeit is, új felni dizájnt és karosszéria fényezést és matricaszettet is kapott az autó. Nézzük meg közelebbről!

Méretét tekintve egy 1/10-es autóról van szó.  Modellünket ebben a tetszetős csomagolásban találjuk. Természetesen RTR, vagyis az izzítón és az üzemanyagon és üzemanyag flaskán kívül mindent tartalmaz a készlet.

2.4GHz Távirányító és vevő egység

 A Firestorm 10T irányítása nem is lehetne egyszerűbb ezzel a pisztoly távirányítóval. Szerencsére, ez mára már a 2.4GHz-s frekvencián működik, ahol nem történik zavarás. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag az autónk vevőegysége mégis elveszítené a jelet a távirányítótól, a beépített failsafe funkciónak köszönhetően autónk lelassít és megáll.

Strapabíró felépítés

A Firestorm 10T nagyon strapabíró járgány. Off-road használatra fejlesztették, így minden kritikus ponton kellően erős. A legfontosabb része talán ennek a hátsókerék meghajtású modell teljes hajtásláncának a váltómű. A teherbírás érdekében természetesen teljesen acél fogaskerekekből épül fel, mindemellett teljesen zárt is, így kosz, por nem juthat be. Annak érdekében, hogy a motor teljesítményleadását és a váltóműre gyakorolt hatását állítani tudjuk, egy állítható két lamellás csúszó kuplungot is találunk az autónkban. A kihajtások természetesen acél kutyacsontok, és kardánok, melyek továbbítják a kerekekhez a meghajtást. A sima érőátvitelt és ellenállás nélküli futást a teljes hajtásláncban gumi porvédős golyóscsapágyazás támogatja.

A felfüggesztés elemei már korábban is jól bizonyítottak, a hosszú lengőkarok és olajos lengéscsillapítók gondoskodnak az off-road körülmények, ugratások során keletkező energiák elnyeléséről és autónk úton tartásáról.

A lengéscsillapítók előfeszítése menetesen állítható, a szilikon olajok cseréjével a csillapítás mértéke változtatható. A futómű elemei szénszál erősítésű kompozit anyagból készülnek, így kellően erősek. Természetesen a futómű geometria minden ponton állítható

 

Nitro Star G3.0 motor

A HPI Firestorm 10T fedélzetén egy PHI Nitro Star G3.0 modell motor kapott helyet, mely alapvetően 2.9 cm3 lökettérfogatú. Ez nem kevés egy 1/10-es méretarányú modellautó számára. Minden bizonnyal sokaknak fog meglepetést okozni, hogy nagyjából 60km/h-s sebességre képes gyorsítani a modellautót ez a motor! Berántós motor, így startpadra vagy rotostartra nem kell költenünk. Alu tuning kipufogót és egyrészes fém leömlőt kapott a motor. Alapvetően ez egy nagyon felhasználóbarát modellmotor, igénytelen, jól tűri a megpróbáltatásokat.  Légszűrője egy kétfázisú szivacs szűrő, mely hatékonyan tartja távol a motortól a port és egyéb szennyeződéseket.

Amennyiben ez az első modellautód, érdemes lehet átolvasni a motor bejáratásról és beállításról szóló cikkünket is! Az abban foglaltak segítenek majd, hogy megértsd a motorok működési elvét, illetve, hogy hosszú időn át jól működjön a modelled!

Természetesen a modellünkhöz kapunk egy nagyon részletes felhasználói kézikönyvet, mely lépéről lépésre segít az esetleges szervizelések alkalmával. Ennek alapján darabjaira szerelheted, majd össze is rakhatod modellautódat. Tartalmaz egy részletes alkatrész katalógust, ami alapján esetleges pótolni tudod a cserére érett alkatrészeket.

A modellt a Modell & Hobby shopban vásárolhatjuk meg!