LRP Gravit Dark Vision 2.4GHz Quadkopter, Full-HD Akciókamerával

A mai bemutatóban az LRP nevű, német gyártó egyik 4 rotoros multikopterével, más néven quadkopterével fogunk közelebbről megismerkedni. Ma már minden méretben és tudásszintnek megfelelően találunk drónokat, repülő kamerákat, multirotoros koptereket. Zavarba ejtő a kínálat, eltérő tudású és nagyon széles ár skálán mozgó termékek ezek.

Azért választottam a mai cikk alanyául az LRP Gravit Dark Vision 2 quadkopterét, mert ez árban is kedvező, tudásában is megfelelő, ugyanakkor nem bonyolult szerkezet, nem igényel borzasztó mennyiségű gyakorlást a használata.

Csomagolás

Modellünket egy korrekt dobozban kapjuk, amiben a majdnem teljesen készre szerelt modell van a szükséges alkatrészekkel együtt.

RTR kivitel, a csomagban mindent megtalálunk, ami a quadkopter működtetéséhez szükséges, egyedül 4 darab AA méretű elemről kell gondoskodjunk a távirányító számára!

Modellünk készre van szerelve, a dobozban persze csak úgy fér el, hogy nincsenek felszerelve a kopter leszálló talpai, illetve a rotorlapát-védők sem. Ezek pár perc alatt, néhány csavar betekerésével fixen rögzíthetjük, úgy is kell a kapott töltőnek vagy 6 óra, mire teljesen feltöltődik a modellhez adott, a fedélzeti elektronika ellátásáért felelős LiPo 2S, vagyis 2 cellás akkupakkja, mely 1800 mAh-s kapacitású.

Ez nagyságrendileg 14 percnyi repülésre elegendő energiát tárol, ami nem rossz egy ekkora akksitól! Fontos megjegyzés, melyre a használati utasításban is felhívják a figyelmet, hogy az USB-s töltőkábelt, és ezt az akkumulátort NEM! szabad PC USB portjáról tölteni, mert az akkunk adott esetben simán kinyírj a számítógépünket. Kizárólag olyan, max. 1A árammal töltő, USB-s adapter használható, mint amivel a telefonjainkat is töltjük. Mivel a legtöbb mobil töltője pont ilyen, a kábelt kihúzva és a mi kis modellünk töltőkábelét beledugva meg is ugorhatjuk ezt a feladatot.

A töltőn kívül kapunk egy USB-s mini kártyaolvasót, mely fogadni képes a kamera SD kártyáját, lássuk be, ez korrekt kis kiegészítő a gyártótól. Egy darab csillagcsavarhúzót is tartalmaz a doboz, ezzel az akkumulátor takarófedeleket tudjuk eltávolítani, mind a távirányító, mind pedig a kopter esetén, majd az akkuk behelyezése után rögzíthetjük a fedelet.

Érdemes még felszerelni a rotorlapátvédőket is, ezek egyrészt biztonságot szolgáltatnak a forgó rotorok számára, illetve, mi magunk is megelőzhetünk pár óvatlan mozdulatból eredő, kellemetlen pillanatot.

Irányítás

A 4 csatornás távirányító végtelenül egyszerűsíti a dolgokat. Egyrészt 2.4 GHz-es frekvencián működik, így zavarra nem kell készülni, megbízhatóan teszi a dolgát. Kezelése nem bonyolult, pár perc alatt elsajátítható!

 

Quadkopterünk tehát egy egyszerű felépítésű és könnyen tanulható repülő modell. Ráadásul, felépítésének köszönhetően könnyen javítható, és egyedivé tehető a szerkezet, ami a legtöbb nagyobb méretű, sokrotoros szerkezetről nem mondható el.

Előbb vagy utóbb bárkivel megeshet az is, hogy a modellje megsérül, szerencsére legtöbbször nem komoly az ügy, így a fenti könnyű javíthatóságnak és kedvező árnak ilyenkor fogunk a leginkább örülni!

Például beszerezhetünk modellünkhöz színes, csere alkatrészeket, színes rotorlapátokat. Ezek a cserélhető karok tartalmazzák kompletten a motorokat is, így egy csere alkalmával nem kell forrasztanunk és szerelnünk, csak kihúzzuk a cserére váró kart és bedugjuk a helyére a cseredarabot.

Az LRP Gravit Dark Vision quadkopter egy teljes HD felbontással dolgozó kamerát is cipel a hasa alatt, melynek segítségével fényképeket, illetve videó-felvételt is tudunk készíteni. A kamera funkciók is a távirányítóról érhetők el, így ott tudunk videofelvételt indítani és leállítani, illetve fényképet készíteni is.

A kamerába helyezett SD kártyára rögzíti kopterünk az elkészített képeket, gyárilag egy 4GB-os kártyát is ad a modellhez a gyártó.

Beépített 6 tengelyes giroszkóp, iránytartó üzemmód, hazatérő funkció egészítik ki a modellünk tudását.

Méreteit tekintve 380 gramm súlyú a modell, a rotorok átmérője 205 mm, teljes átmérő 350 mm, magassága pedig 185 mm.

Kedvező ára és könnyű javíthatósága miatt kezdő modellnek is ajánlom, hobby felhasználásra tökéletes választás. A mellékelt felhasználói útmutató alapján gyorsan elsajátíthatjuk a repülés alapjait, egyszerű karbantartási tippeket, rotorlapát cseréhez szükséges információkat is megtaláljuk.

Stabil repülés és javíthatósága miatt, semmiképpen sem olcsó tucat holmi, ennek ellenére nagyon kedvező ár tartozik hozzá. Mindenképpen javasolt lehet első drónnak azok számára, akik bele akarnak kóstolni a modellezésbe.

Modellünket a Modell & Hobby shopjában vásárolhatjuk meg!

Jó repülést mindenkinek!