LRP Gravit Hexa Micro Multicopter

A mai bemutató egy kezdőknek szóló, beltéri használatra is tökéletesen megfelelő, kisméretű multikopterről szól.  A német LRP gyártmánya a Gravit Hexa Micro Multicopter, mely névből a legtöbb tulajdonságára következtetni is tudunk.

Egyrészről a méretére. Ez a kis repülő szerkezet egy felnőtt tenyerében éppen elfér. Magassága 36 mm, a teljes átmérője nagyjából 250mm, az egyes rotorok pedig 56 mm méretűek. (Ő egyébként nem a legkisebb az LRP kínálatában, mivel van még kisebb testvére, a Gravit Micro, és a Gravit Nano is.)

Nevéből szintén adódik, hogy hexa-rotoros, vagyis 6 darab rotorlapát segítségével emelkedik a magasba.

Csomagolás

Az LRP koptereit csinos kis dobozban kapjuk kézhez, melyben kinyitás után a következőket találjuk.

Benne van a teljesen menetkészre szerelt kopter, az irányításához szükséges távirányító, amely 4 csatornás, 2.4GHz frekvencián dolgozik, így zökkenőmentes irányítást tesz lehetővé.

LRP Gravit Micro Hexa

A doboz tartalmaz még egy kis zacskót is, amiben benne van az USB töltőkábel, valamint egy szett plusz rotorlapát is.

Készletünk részét képezi az akksi is, mely a modellünk hasában kialakított, fedett akkutartóban helyezkedik el. Ezt egy 1 cellás, 3.7V névleges feszültségű, 500mAh kapacitású, LiPo akkumulátor. Az akkumulátort is célszerű a mobiltelefonunkhoz kapott aljzatról tölteni a kábele segítségével, így az nagyjából fél óra alatt feltölti az akksinkat. Feltöltés után a modellbe helyezzük, csatlakoztatjuk a fedélzeti elektronikához, és készen is áll a kopter a repülésre.

A plus szett rotorlapát még akkor is jó, hogy a készlet része, ha egyébként látható, hogy a kis koptert rotorvédő kerettel együtt kapjuk, melyek megvédik a rotorokat az esetleges sérülésektől. Erre szükség is lesz, az első fél órában ugyanis, amíg összeáll az irányítás a fejünkben és a kezünkben, jó néhány alkalommal oda fogjuk verni a koptert a földhöz, tereptárgyakhoz, szobában a falhoz, bútorhoz. Strapabíró a kis szerkentyű, nekem sem sikerült tönkre tennem még egy rotorlapátot sem, amíg összeállt az első stabil lebegés és az első, valóban akaratom szerint irányított manőver. 🙂

Funkciók

A beépített 6 tengelyes giroszkóp segít minket abban, hogy a repülés stabil legyen és az irányítást is könnyen tudjuk elsajátítani. További segítség a távirányító bal felső tetején lévő power gomb, mellyel 3 fajta teljesítményszint állítható be a motorokra vonatkozóan, így tanuláshoz érdemes a legkisebb teljesítmény mellett gyakorolni. Ezt hívja a manuál tréning üzemmódnak. (legkisebb, kb 40%-os teljesítmény, középső teljesítmény szint 60%, és értelemszerűen a legnagyobb a 100%-os teljesítmény)

Irányítás

A távirányító nincsen túlbonyolítva, ami jó, mert minél kevesebb a funkció, annál előbb tanuljuk meg üzemeltetni a modellt.

A távirányító bal oldali vezérlő karjának fel illetve lefele történő eltolásával tudunk gázt adni, vagyis emelkedni és süllyedni. Jobb illetve bal irányba történő eltolásával pedig a tengelye körül fordul el a kis kopter.

A jobb oldali vezérlőkar segítségével fel illetve letolva azt tudunk előre vagy hátrafele repülni, míg a jobb és bal irányba történő elmozdításával oldalazni fog a kopter adott irányba.

Kunsztból is tud egy pluszt a kis modell, egy gombnyomás segítségével képes egy 360 fokos szaltót dobni előre repülés közben, ami egy eléggé látványos manőver!

Egy kis gyakorlás után, amikor már magabiztosan uraljuk a modellt, a beépített, erőteljes fényű, kék LED világításnak köszönhetően sötétben is tudjuk irányítani a modellt, hiszen így pontosan látjuk térbeli elhelyezkedését.

Bátran ajánlom a kis koptert kezdő modellezőknek, szobai, irodai mókához, de szélcsendes időben nyugodtan kivihetjük a szabadtérbe is a modellt, minden további nélkül tudjuk üzemeltetni. Irányításának elsajátítása nem bonyolult, strapabírásának köszönhetően pedig képes kiállni a tanulással együtt járó esések tömegét, kedvező ára miatt pedig bárki számára elérhető! Mivel az irányítása 2.4GHz-es frekvencián megy, egyszerre több is a levegőben lehet, nem fogjuk zavarni egymás repülését!

Modellünket a Modell & Hobby Kft üzleteiben, vagy a webshopban is megvásárolhatjuk!