Hogyan válasszunk modellt? – 4., befejező rész

A sorozat I. részében nagy általánosságban megnéztük, milyen kérdéseket kell feltennünk magunknak, hogy első modellünk kiválasztása könnyebb legyen, és a döntés időtálló, lehetőségeinek és elvárásainknak megfelelő is legyen ugyanakkor.

A II. részben azt néztük meg, hogy mi alapján érdemes eldönteni, hogy a választott modellünk elektromos meghajtású, vagy robbanómotoros modell legyen.

A sorozat III. részében az RTR és egyéb rövidítések jelentését, és így annak eldöntését vizsgáltuk, hogy a kiválasztott modellből melyik verzió lehet számunkra a leginkább megfelelő. Lehet, hogy azonban még mindig kérdés, hogy hogyan válasszunk modellt?

Ezért a IV., mai részben pedig egyéb, megfontolásra érdemes kérdéseket feszegetünk.

Emlékszem az első modellezős élményemre. Családi barátainknál találkoztunk egy kisméretű, elektromos modellautóval. Akkor nagyon modern dolognak számított, hogy valódi távirányítással rendelkezett a modell, kisméretű volt, így a szobában is tudtunk vele játszani, és a szülőkkel nagy verseny folyt a távirányító birtoklásáért.

Másik ilyen élményem a vitorlázó repülőgépek készítése és reptetése, távirányítás nélküli, eldobom és repül móka volt, a cél pedig a minél messzebb történő reptetés.

Első modell megvásárlására is emlékszem, ami évekkel később történt. Egy parkolóban rendezett robbanómotoros modellversenyt láttam, hatalmas modellautókkal. Zaj, füst, gumicsikorgás, élethű festésű kasznik és a versenyzés izgalmai a kerítésen kívülre is kiérződtek! Látszott, hogy bár játék, véresen komoly a modellsport is, itt minden igazi, csak a méret nem az.

Természetesen döntöttem, nekem ugyanolyan hatalmas, 1/5-ös, benzinmotoros, ráadásul az akkor elérhető legdrágább, versenymodellre van szükségem!

Bár imádtam, a használatával már voltak gondok. Egyrészt nem értettem hozzá, bár gyorsan tanultam, a modellezők segítőkészek voltak. Viszont nekik nem volt szükségük gyakorlásra olyan sok, nekem annál inkább lett volna. Egy nagyméretű, robbanómotoros pályaautóval azonban nem lehet csak úgy egy parkolóban vagy az utcán játszani. Sima, nem piszkos aszfalt, üres parkoló, forgalomtól elzárt rész, és olyan környezet is kell, ahol nem zavarja a modell működése az ott lakókat. A sok feltételből általában egyszerre kettő volt adott, a többi nem. A lakásban robbanómotoros autóval nem lehet modellezni. Egy ideig próbáltam megfelelő helyet találni, aztán felkerült a polcra a modell, és csak nagy ritkán vettem elő, pedig imádtam.

Tanulság?

Egyrészt a modell túl nagy volt. On-road autó volt, vagyis aszfaltos, sima felületen tudtam csak használni, ami alaposan korlátozta a lehetőségeket. Méreteiből adódóan, még egy normál utcán sem fért el rendesen, sok hely kellett neki. Versenytechnika volt, amire semmi szükségem nem volt akkor, hiszen nem versenyeztem. Ebből fakadóan legalább feleslegesen drága is volt számomra.

Ez az én személyes történetem, de tanulhatunk belőle!

További kérdések

Fontos átgondolást igénylő pont lehet, hogy kinek lesz a modell. Tudom, a gyermeknek, de azért majd Apu is játszik vele… Ez rendben is van, de ha valóban a gyermeknek vesszük, képességeinek megfelelő modellt válasszunk. De semmiképpen se túlozzuk el a dolgot! Egy 1/10-es méretű modell már nem való a lakásba, de kiválóan jó lehet mind a gyermek, mind a felnőttek számára, de csak kültéren használható! Szobaheli? Ezt viszont nem visszük ki a kertbe, mert a legkisebb szél is eltérítheti. Van egy medencénk? Szuper, de ne 70 centis hajót vegyünk, mert nem fog elférni. Viszont, ha valamelyik tó a közelben van, ne vegyünk 10 centis hajót, mert annak meg túl nagy az a víz!

Repülőből is van sokféle méret, és tudásszinthez való modell. Kifejezetten trainer, tanuló modellek léteznek, melyek felépítésükből adódóan jól bírják a kisebb-nagyobb eséseket, nagyon könnyen repülhetők és könnyen javíthatók. Biztos, hogy nem egy műrepülésre képes, 3D repülő modellel kellene megtanulni repülni, mert az nagyon drága mulatság lesz!

Drónból, helikopterből, multikopterből is van sokféle képességű modell, gondoljuk át, mit szeretnénk?! Egy látványos légifelvétel elkészítéséhez nem feltétlenül kell mindjárt a több százezer forintos modellekből választani, nagyon jó áron kaphatunk már komoly tudású modelleket.

Jó tanács lehet az is, hogy az első modell megvásárlása után, amikor bővítjük modellező eszköztárunkat, olyan kiegészítőket válasszunk, amik hosszú távon képesek kiszolgálni az igényeinket. Ilyen döntés lehet például, amikor olyan akkumulátor töltőt vásárolunk, ami nem csak egyfajta akkuhoz jó, hanem képes akár egy cellát is tölteni, de képes egy sokcellás akkupakkal is megbirkózni, ráadásul nem csak egy típussal, hanem az összes akkumulátort típust tudja kezelni, sőt, az igazi autónk akkumulátorát is képes feltölteni, ahogy a TV távirányítójába való elemeket is. Így tulajdonképpen egy jó választással még spórolhatunk is hosszú távon!

Fenti, autós példámat olvasva, elmondható, hogy én annak idején kihagytam mindannak az átgondolását, amiről ebben a sorozatban szó volt. Nem kérdeztem eleget, nem mentem be a modellboltba, nem néztem szét és dönthettem volna jobban is végül. A második és a többi modellemmel már nem hibáztam és az azóta eltelt közel 20 éves modellezés remek barátokkal, kitűnő szabadidős programmal és rengeteg szép emlékkel ajándékozott meg engem és a családomat is!

Remélem, hogy ez a sorozat hasznos támpontokkal szolgált a modellezéssel ismerkedők számára azzal kapcsolatban, hogy hogyan válasszunk modellt?! Javaslom, hogy az internetes keresgélés után a modellboltba is nézzenek be, hasznos ötleteket, tanácsokat kaphatnak és azért az mégis más, amikor élőben nézhetünk és tapogathatunk meg tucatszám különböző modelleket.

hogyan válasszunk modellt?