Futaba 2HR – egyszerű hajókhoz, autókhoz

Ebben a cikkben azokat a távirányítással kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani veletek egy kis termékleírással egybekötve, amiket az elmúlt 15 év alatt szereztem a modellezésben. Nézzük meg a gyártó “legkisebb”, 2 csatornás távirányítóját, a Futaba 2HR-t.

A választás akkor eshet erre a távirányítóra, hogyha ki tudja szolgálni modellünk csatornaszám igényét. Repülőkhöz és helikopterekhez, de a drónokhoz is minimum (nagyon minimum) 4 csatornás távirányító szükséges. Ezzel szemben az egyszerű autó és hajómodellek üzemeltetéséhez elegendő lehet a 2 csatorna is. Ha neked nem lenne elég, akkor javaslom nézd meg ezt: Futaba 6L Sport

Egy kis kitérő: mi az a csatorna?

Itt most eszembe jutott hogy amikor szerettem volna elkezdeni a modellezést, valahogy sehol sem találtam leírva hogy mi is az a csatorna, miért kell és hogyan működik. Remélem, hogyha van valaki ilyen helyzetben akkor neki ez a cikk segítség lesz. Az RC (radio controlled, azaz rádiótávirányítású) modellek világában a távirányító csatornaszáma mondja meg, hogy hány funkciót tudunk vezérelni az adott rendszerrel. 1 db csatorna arra elég, hogy 1 funkciót oda-vissza tudjunk mozgatni/vezérelni. Vagyis 1 csatornán meg tudjuk azt oldani, hogy egy motor (autó, hajó motorja pl.) előre induljon el vagy hátra, és proporcionális, azaz fokozatmentes távirányítóknál a távirányító kar kitérítésének megfelelő sebességgel (vagy kitéréssel) hajtsa végre ezt az utasítást. Vagyis 2 csatorna éppen elég ahhoz hogy egy autó motorját, és a kerekek kormányzását tudjuk vezérelni. (a jobbra-balra funkció tehát megoldható 1 csatornán, nem foglal külön csatornát)

Szóval visszatérve, ha autót vagy hajót szeretnénk üzemeltetni, akkor ez a rádió jó választás. Autókhoz ugyan gyakoribb a pisztolytávirányítók használata, de akinek ez kényelmetlen, annak ideális lehet a 2HR.

Vissza a jövőbe, azaz miért válasszunk Futaba távirányítót?

Rengeteg, zömében kínai gyártású és tervezésű távirányítóhoz lehet ma már hozzájutni, jogosan merül fel a kérdés, hogy miért válasszuk a kicsivel drágább márkát?

Első ránézésre ugyanolyanok, gondoljuk amikor első körben meglátjuk a 19 000,- Forintos és a 11 000,- Ft-os távirányítót. Ránézésre valóban. De nagy csodák nincsenek, ez az alkatrészek és az elektronika minőségén van megspórolva. Amikor az egyik még vígan irányítja a modellt, a másiknál már szaladhatsz (rosszabb esetben úszhatsz) a modell után, mert kiment a hatótávból. Míg az egyik 10 év múlva is távirányító lesz (lásd: Futaba 2HR), addig a másiknál nagyjából 1 év használat után kopnak ki úgy a potméterek (a karok elektromos alkatrészei), hogy a kar ugyan középállásban van, de a modell kereke vagy kormánylapátja ugrál, mocorog. Pedig nagy gázzal úgy falnak menni RC autóval nem jó vicc, hogy az ember még csak nem is tehet róla, hiszen “magától csinálta, láttátok???”. Vagy a rossz minőségű potméter miatt, sajnos néha nehéz kideríteni.

Egy kis történelem a modellirányításról

Akit ezzel nem győztem meg, az gondolja át azt, hogy melyik gyártó termékében bízik jobban? A Futaba egy 1948-ban alapított japán cég (jól olvasod, 71 éves múltja van a távirányításban).

Egy pillanatra kérlek nézz rá erre a képre:

Bizony ám! 1985-öt írunk. Doki előreküldi a DeLorean-t a jövőbe, de nem akárhogyan. Egy Futaba távirányítóval vezeti a kultuszjárgányt. Mi ez ha nem hatótávolság kérem? 🙂

Viccet félretéve, olyan szituációkban bizonyítottak már a Futaba távirányítórendszerei mint pl. egy üzemanyagteszt, melynek során egy kiöregedett Boeing repülőgépet (igazit!) földhöz kellett vágniuk a mérnököknek annak érdekében, hogy megtudják az új üzemanyag kevésbé hajlamos-e lángokba borítani a repülőgépet egy baleset során, mint az addig használt normál kerozin. Természetesen senki nem vállalkozott a gép vezetésére, úgyhogy megoldották távirányítással. Gondolom sejtitek…Futabával.

Na nem sztárolom tovább a brandet, nézzük a Futaba 2HR távirányítót.

Első ránézésre kicsit olyan mint egy űrhajó kormánya. Van neki egy kis füle, aminél fogva tudjuk vinni ide-oda. Az antenna a 2,4 Ghz-es frekvencia térhódítása óta ugye kisebb mint előtte, ennél a rádiónál pedig ki sincsen vezetve a műanyag házból. Ez praktikus, hiszen esélyünk sincsen letörni, a hatótávolságra pedig nincs negatív hatással. Semmit nem találunk a rádión ami fölösleges, van 2 kar, a baloldalit előre-hátra, a jobboldalit jobbra-balra tudjuk mozgatni. Ezen kívül találunk egy bekapcsológombot, trimmeket (finombeállító, ha nem stimmelne valamelyik csatornánkon a középállás, tehát pl. ha nem egyenesen megy az autónk, akkor ezzel korrigálhatjuk). És a kormányzáshoz (jobb oldali kar)tartozó Dual Rate (St. D/R) potméter, amivel beállíthatjuk a kormányzás végkitérésének az értékeit.

Tápellátás, csatornafordítás

A Futaba 2HR távirányító is árammal működik, a kisebb kategóriájúak általában elemekkel, itt sincs ez másképpen, a két kar közötti kis fedelet le tudjuk venni a nyíllal jelzett irányba, és alatta tudjuk behelyezni a 4 db AA elemet. Itt a fedél alatt találjuk a Reverse kapcsolókat (melyek a csatornák irányát fordítják, vagyis ha beszerelés után jobbra húzzuk a kart, de balra megy az autónk, akkor ezt kell átkapcsolnunk hogy a helyzet megoldódjon). Véleményem szerint ez egy elég okos elrendezés. Hiszen kezdőként az emberrel előfordul hogy véletlen átkapcsolja az egyik kapcsolót, aztán kitör a pánik, hogy miért romlott el a drága modell. Ez talán megelőzi, vagy legalábbis megnehezíti ezt nekünk. A bekapcsológomb mellett egy kis LED jelzi vissza, hogy be van-e kapcsolva az adónk, illetve villogással jelzi, ha merülnek az elemek.

Találunk még a dobozban egy vevőegységet, típus szerint az R202 GF-et, ami 2 csatornás, tökéletes a távirányítónkhoz.

Kapunk még a szetthez egy kis műanyag csavarhúzó-szerű dolgot, ami egy bindelő kézi készülék (vagyis ha a vevőt akarjuk összepárosítani másik rádióval, akkor ezzel tudjuk megnyomni a vevőegységen a süllyesztett helyen lévő kis gombot)

Ígértem hogy nem sztárolom tovább a márkát. Sajnálom, de mégis muszáj. Megosztok veletek egy belsős információt, ami azért rátok is tartozik. Az elmúlt 4 évben a Modell&Hobby üzletekbe visszahozott hibás Futaba távirányítók száma: 0 db. komolyan.

Ha meggyőztelek, kedves leendő modellező, itt tudod megvásárolni ezt a rádiót: Futaba 2 HR távirányító szett