A Királytigris

Panzerkampfwagen VI Ausf. B német nehézharckocsi, amelyet a második világháborúban a PzKpfw VI Tiger I és a PzKpfw V Panther tapasztalatai alapján fejlesztettek ki. Ismert még Tiger (Tigris) II, vagy Königstiger („Királytigris”) néven is. Az utóbbit a szövetséges (amerikai és brit) katonák által használt Royal Tiger vagy King Tiger után. A Königstiger a Kingtiger fordítása, de németül a bengáli tigris neve, és a német hadsereg hivatalosan sohasem használta. Német katonai jelölése Sd.Kfz.182. (forrás: Wikipédia)

Fejlesztés

A Királytigris kifejlesztése egészen 1941 május 26-ig vezethető vissza, ekkor döntöttek a 35–45 tonna kategóriájú nehéz harckocsik fejlesztési ütemének felgyorsítása mellett. A Barbarossa hadművelet tapasztalatai további lendületet adtak a programnak, amellyel a Henschel, a Porsche GMBH, valamint a Krupp vállalatot bízták meg. Utóbbi cégnek a Flak 41 légvédelmi löveg önjáró változatának elkészítése volt a feladata.

A Porsche a korábbi VK4501(P) modell alvázát és erőátviteli rendszerét vette alapul, a felépítmény kialakításán és a lövegtorony elhelyezésén viszont változtattak, okulva a Pz V és Pz VI típusok összehasonlításából, többnyire döntött páncélzattal látták el a korábbi függőleges páncélborítás helyett. Végül a VK4503(H) terveit fogadták el, ezek közül az első 50 példányt a Krupp által megkonstruált lövegtoronnyal szerelték fel, ennek gyártását azonban törölték, miután kiderült, hogy az íves lövegpajzs úgy térítette el az ellenséges lövedékeket, hogy azok a lövegtorony és a törzs találkozásánál csapódtak be. A Krupp vállalat tervezőmérnökei ezért egy új lövegtoronnyal álltak elő, amely elődjénél jobb védelmet biztosított, továbbá a tágasabb belső tér miatt a lőszer javadalmazást 6 darab lőszerrel egészítették ki.

A gyártásra kerülő Henschel-féle Tigris változat – neve ellenére – inkább a Párduc leszármazottjának tekinthető, mintsem a Tigris I harckocsi továbbfejlesztett változatának. A tervezőmérnökök ugyanis felismerték, hogy a gyártási folyamatok szabványosítása komoly előnyökkel jár, ezért megpróbálták összehangolni a Párduc és a Királytigris alkatrészeinek gyártását. Például a vezető és a rádiós búvónyílásai megegyeztek, és a két harckocsi páncéltestének kialakítása is nagyon hasonló volt.

1944 januárja és 1945 márciusa között összesen 492 darab Királytigrist gyártottak. A termelés üteme 1944 augusztusában érte el a maximumot, ezidőtájt 94 példány gördült le a gyártósorról. A legtöbb egyszerre hadra fogható Királytigris 1944 szeptemberében 226 darab volt. Az előirányzat szerint eredetileg a német gyáraknak összesen 1500 Királytigrist kellett volna legyártaniuk, ám ez meghiúsult, mivel a szövetséges légierő gyakorlatilag porrá zúzta a német infrastruktúrát, és az ipari komplexumokban is komoly károkat tettek. Az 1944 szeptember 22 és október 7-e között végrehajtott szövetséges légitámadások során a kasseli harckocsigyár 95%-a megsemmisült.

A csatákban a Tigris félelmetes ellenfélnek bizonyult. A II. VH egyik legerősebb páncéltörő fegyverével szerelték fel, játszi könnyedséggel végzett az ellenség Sherman, Churchill, Cromwell, T-34 harckocsijaival, olyan távolságból, ahonnan azok még visszalőni sem tudtak rá.

Tigris Budapesten

Voltak gyenge pontjai is. Motorja egyszerűen nem volt elég erős a páncélosszörny megfelelő sebességű mozgatásához, műszakilag még ráfért volan egy kis tesztelés a bevetések megkezdése előtt és bizony idővel a szövetséges katonák kitapasztalták, hogy a farpáncélzata az achillesz sarka ennek a gépnek. Ott könnyebb volt átlőni a védelmet és így megsemmisíteni ezt a félelmetes harckocsit….

A rövid történelmi áttekintés talán nem felesleges, amikor egy olyan modell kerül a kezeink közé, amely élethűségével megidézi az igazi, eredeti járművet, melyről azt mintázták.

Heng Long – 1/16-os méretarányú, Henschel lövegtornyos,  „Királytigris” RTR harckocsi modell

Ebben a bemutatóban a HengLong gyártó 1/16 –os méretarányú, Henschel toronnyal ellátott Királytigris tankját nézzük meg közelebbről. Modellünk RTR verzióban érkezik, ami azt jelenti, hogy a dobozában mindent megtalálunk ahhoz, hogy azonnal bírtokba is vegyük a „Tigrist”. A tank gyárilag teljesen össze van szerelve, nekünk annyi feladatunk maradt, hogy a dobozban mellékelt kiegészítőkkel feldíszítsük és ezzel teljesen életszerűvé tegyük a modellt. A dobozban található falitöltő, és a modell energiaellátásáért felelős akkupakk, van még egy doboz 6mm-es BB golyó,  2.4GHz-es távirányító, valamint matricaszett. Tartalmaz továbbá a készlet egy lőlapot, vagyis céltáblát és egy nagyon részletes leírást a tankról illetve annak irányításáról. Kapunk továbbá egy kis flakont, amiben valamilyen folyadék van. Nos, a BB golyóknak és ennek a folyadéknak a szerepéről kicsit később!

Amire még szükségünk lesz, az 6 darab AA méretű elem a távirányítóba, illetve, a nálam járt modell esetén a fali töltő 3 lábú, vagyis nem tudjuk beledugni a mi normál 220-as konnektorainkba. Ehhez szükségünk lesz egy átalakítóra is. Amint ezek megvannak, feltöltöttük az akkumulátorokat, kezdődhet a műsor!

A tank irányítását a mellékelt távirányítóval végezhetjük. A jobb oldali karral tudjuk vezérelni a tank mozgását, míg a baloldali karral a lövegtorony forgását, illetve az ágyúcső fel és le mozgását tudjuk működtetni. A távirányítón középen elhelyezett gombokkal tudjuk magát tankot beindítani, a golyószórót bekapcsolni, lőni, a hangerőt állítani.

A hangerőt? Beindítani? Bizony ám! Az élethűséget nem csak a méretarányosság, az igazira hasonló terepszínű, álcázó festés és a realisztikus mozgás garantálja, hanem a tankból jövő hangok is. A beindításkor hallatszik ahogy a Tigris motorja életre kel, a motor hangerőt pedig állíthatjuk, hogy azért a család azon tagjai számára, akik érthetetlen módon nem a tankkal játszanak, tudjanak akkor a saját dolgukra koncentrálni J. Apropó BB golyók! A tankba 120 darab 6 mm-es BB golyó fér bele, ez gyakorlatilag ugyanolyan BB, mint amit az Airsoft fegyverekben is használnak a játékosok.

A Tank ezt a ágyúcső segítségével, valódi hanghatást utánozva ki is lövi parancsunkra. Ami a kapott folyadékot illeti…ez egyspeciális olaj, amit a kipufogó résznél tudunk a tankba tölteni, és máris füstöl a Tigris, mint az igaz!

A tank lövegtornya 320 fokos szögben forgatható el körben, természetesen az ágyúcső emelhető és süllyeszthető is célzás közben. Terepképességeit illetően nagyjából 35 fokos lejtő az, amin biztonsággal megkapaszkodik és fel is jut rajta.

A meghajtásról elektromos motorok gondoskodnak, ebben az esetben az egész egy fém fogaskerékházban van elhelyezve, maguk a fogaskerekek pedig cink-alumínium ötvözetből készültek. Ez nyilván nagyon jót tesz a modell tartósságának, biztosítja azt, hogy a hajtáslánc sokáig hibátlanul működjön.

Méretei tekintve 664 mm hosszú, 235 mm széles és 200 mm magas, teljesen realisztikus méretarányokkal bír. A dobozból való kicsomagolásról és a működés bemutatásáról videó is készült, melyet az alábbi linken tudtok megnézni:

Kétféle verzióban is elérhető a modell, egyrészt a Henschel toronnyal, másrészt pedig a Porsche féle toronnyal szerelt verzióban.

Henschel lövegtornyos verzió

Porsche lövegtornyos verzió

Azt hiszem, haditechnika iránt érdeklődőknek, tankmániásoknak remek szórakozást biztosíthat a modell, két tankkal pedig simán komolyabb csatákat is vívhatunk a valódi golyózápornak köszönhetően!