Maverick Strada XT RED Truggy modellautó

A HPI gyártót (www.hpiracing.com) nem kell bemutatnom a modellezők táborának, hiszen több, mint 30 éve gyárt megbízható modelleket a modellezőknek szerte a világon. A HPI egyik termékvonala lett a MAVERICK, mely elsősorban modellautókra fókuszál és ebben a kategóriában biztosít széles választékot az érdeklődők számára.

A teljes termékvonalból ebben a leírásban a Maverick Strada XT 1/10 elektromos, Brushless Truggy autójával ismerkedhetünk meg közelebbről.

Méretarányait tekintve ez a Truggy 1/10-es, ami egy teljesen standard méret a modellezésben. Amennyiben a méretarányok egyelőre nem sokat mondanak, akkor egy 42 centiméter hosszú és 32 centiméter széles autót képzelj el. Ez tipikusan a truggy féle kicsit tepsi felépítés, amelynek nagy előnye, hogy nagy tempónál is nagyon stabilan vezethető az autó.

A névben szereplő RTR kifejezés az angol „Ready to Run”, vagyis „menetkész” jelzőt jelenti, vagyis azt, hogy az autó megvásárlása után a távirányítóba kell csak 4 ceruzaelemet illesztened, ezen kívül a gyártó gondoskodott minden egyéb szükséges elektronikáról. Így a készletben ott van az autó összeszerelve, a motor, a vevőelektronika, a szabályzó és a kormányzást lehetővé tevő szervó is be van szerelve.

Kapunk a kitben egy 3300 mAh-es vevőakkumulátort is, ehhez pedig töltőt, mely segítségével fel tudjuk tölteni az akkut. Vagyis mindent a dobozban találunk, ami ahhoz kell, hogy kibontást és az akkumulátor feltöltését követően játszani tudjunk új kedvencünkkel! Mivel a karosszéria gyárilag festve van és fel is van matricázva, így a szépítgetéssel sem kell foglalkozni.

Felépítés

Klasszikus Off-Road autóról beszélhetünk, alapjaiban megegyezik a MAVERICK sorozat többi 1/10-es autóival.

Állandó 4 kerék meghajtású modell, ami azt is jelenti egyben, hogy terepen jól mozog, könnyebb irányítani is, és könnyen megbirkózik az egyenetlen talajjal is. Az alacsony súlyelosztásának és az áramvonalas kialakításának köszönhetően ugratások közben szépen siklik a levegőben.

A profin megtervezett, alacsony súlypontot biztosító kompozit alváz szilárd alapot autónk számára. Erre a RED változat esetében végképpen szükség is van, hiszen ezt az autót nem kefés motor, hanem bizony egy brushless motor bírja mozgásra, az által meghajtott kardántengelyes hajtásláncon keresztül. A gyári brushless motor-szabályzó páros nagyon gyors géppé változtatja autónkat, van benne erő rendesen!

Az autóhoz adott MSC-30BL-WP, egyébként vízálló szabályzó mind Ni-Mh, mind pedig LiPO akksikkal használható, csak be kell állítani, hogy éppen milyen pakkot csatlakoztatunk. A beszerelt MM-22BL motor 3215KV teljesítményű, ezt a Truggyt szép dinamizmussal mozgatja!

Természetesen, mint minden buggy/truggy autóban, itt is független, kettős keresztlengőkaros kerékfelfüggesztés illetve olajos lengéscsillapítók felelnek a megfelelő stabilitásért, így off-road terepen nagyon otthonosan mozog a XT!

A futómű több ponton is állítható, mely állítások valódi hatással lesznek autónk viselkedésére. Variálható a lengéscsillapítók alsó (lengőkaron) és felső (tornyokon) bekötési pontjai, kerékdőlést állíthatunk, első kerekeknél pedig a összetartást is változtathatjuk. Ezen állítási pontokkal való játék valóban hatással lesz az autó viselkedésére.

Távirányító / vevő párosunk természetesen már 2.4GHz frekvencián kommunikál egymással, így semmi sem zavarhatja meg játékunkat.

A kapott 3300mAh kapacitású, 7.2 V –os, Ni-Mh akkupakkunk használattól függően körülbelül 10 perc szórakozásra tartalmaz energiát. Mivel biztosan nem csak én szoktam órákon át modellezni egy-egy alkalommal, javasolt több darab, esetleg a gyárinál nagyobb kapacitású akkupakk megvásárlása a Modell&Hobby üzleteiben. Mivel a szabályzó kezelni képes a LiPO akksikat is, érdemes lehet esetleg LiPO pakkokat beszereznünk később, jóllehet, azokat a gyári töltővel nem lehet tölteni. A Modell & Hobby üzleteiben azonban mind akkupakkból, mind pedig töltőkből széles választékból válogathatsz.

Jól átgondolt alváz és elrendezés azt jelenti, hogy autónk könnyen szerelhető és karbantartható. Mivel ez a modell kellően nagy teljesítményű, így előfordulhat, hogy egy ütközésnél valami megsérül rajta. A Modell&Hobby üzleteiben ezért vásárolhatsz hozzá csere vagy tartalék alkatrészeket is.

Összességében ez egy nagyon jó modellautó, tökéletes választás azok számára akik még csak most ismerkednek az autómodellezés szépségeivel, ugyanakkor egy valóban jó modellt akarnak már első körben is maguknak.

A Maverick Strada XT 1/10 RTR elektromos RED Brushless Truggy modellautó jellemzői:

 •  2.4Ghz távirányító rendszer
 • Állandó 4 kerék meghajtás
 • Teljes golyóscsapágyazás
 • Eloxált motorhűtőborda
 • Optimális súlyelosztású, kompozit alváz
 • Több ponton állítható futómű
 • Olajos lengéscsillapítók
 • Független, keresztlengőkaros felfüggesztés
 • Gyárilag festett karosszéria
 • Rugalmas első-hátsó ütközők

A Strada XT üzemeltetéséhez szükséges egyéb kiegészítő:

 • 4db ceruza elem vagy tölthető akku.

Megvásárolható a Modell & Hobby üzleteiben, illetve a shopban!