Piko G modellvasút starterszett – Modellvasút a kertben is!

Piko 37121 Startszett V20 008 dízelmozdony tehervagonokkal, hangdekóderrel és egy Traban 601-el.

Mai bemutatóban a modellvasutak közül a Piko G méretarányú, vagyis 1:22,5-es, kerti vasútját nézzük meg közelebbről. Kerti vasútnak nevezzük, mivel annak ellenére, hogy természetesen szobában is elfér, ellenben bírja a kerti viszonyokat is, méreteit tekintve inkább mégis a kertben találkozunk a G méretarányú modellvasutakkal.

A választott készlet a 37121-es jelzésű, DR Ep. III., mely tartalmaz egy dízelmozdonyt, egy autószállító pőrekocsit, hozzá egy Traban 601-es modellt, illetve egy magasított oldalfalú vagont is.

Ez egy úgynevezett startszett, vagyis nem csak a kocsikat és a mozdonyt, hanem minden egyéb szükséges berendezést is megtalálunk a dobozban ahhoz, hogy összeállítsuk a modellvasutunkat és azt működésre is bírjuk.

A doboz és annak belseje katonás rendbe tett, szépen csomagolt alkatrészeket rejt.

A vasútmodell kidolgozottsága a Pikohoz méltóan nagyon szép, igényes kivitel.

Az analóg üzemmódú, hangfunkciós V20 dízelmozdonyon világítanak a menetfények is, ez utóbbi kapcsolható a modell alján.

A készletben levő íves sín elemekből egy körpályát tudunk kirakni, természetesen, mint minden modellvasútnál, a pályaelemek széles választéka érhető el a modellboltban, érdemes mindjárt beszerezni egyenes síneket is és máris építhetünk egy komolyabb vonalat is a vasút számára. A készletből egy 60 cm sugarú, vagyis 120 cm átmérőjű körpálya rakható ki, de szabadon bővíthető különféle elemekkel.

A készlet része maga a vezérlés is. Bekötése több, mint egyszerű. A 220 voltról üzemelő trafóból kijövő vezetékeket csatlakoztatjuk a menetvezérlőhöz, majd onnan bevezető kábellel megyünk tovább a sínpárhoz. Szerszámra sincs szükség, minden csatlakozás okosan ki van találva.

Tartalmaz még a készlet kettő darab, a sínek közé helyezhető mágnest a reed-kapcsolóhoz, mely a mozdony hangmodulját vezérli.

Modellvasutunkhoz számtalan kiegészítőt vásárolhatunk még, ízlés és kívánságunk szerint.

A sínpálya összeállítása után, a bevezető kábelt csatlakoztatjuk a sínhez, feltesszük a mozdonyt és a kocsikat a sínre, elfordítjuk a menetvezérlőn az irányító kart és már indul is a vasút előre. A vonat jelzőfényei világítanak, a sínre helyezett mágneseknek köszönhetően, pedig a vonatunkból megszólal a kétfajta hang is.

Természetesen az irányváltásnak sincs akadálya, tolathatunk is a szerelvénnyel.

Mivel közeledik a jó idő, én barkácsolok magamnak egy virtuális állomást a napozóágy, egyet pedig a hűtő közelébe, a kettő közé pedig egy megfelelő hosszú szakaszt a sínekből és a vonat fogja menetrend szerint szállítani hozzám a jéghideg söröket. Már alig várom! A menetrend egyeztetése sajnos még a családi közlekedési miniszterrel is meg kell majd történjen!

Modellünket a Piko hazai forgalmazójától a Modell & Hobby Kft-től szerezhetjük be on-line, vagy off-line a 3 üzlet valamelyikében.

Működés közben is megnézhetik a fenti szettet, erről készült egy rövid videó: